Willem Klaassen

1922 - 1944

Willem wordt geboren op 22 augustus 1922 in Eindhoven en woont als medisch student in Amersfoort. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als verspreider van het illegale blad De Ploeg, dat in juli 1943 wordt opgericht en zich specifiek richt op bezinning op naoorlogse problemen. De Ploeg wordt gedrukt in de Trouw-drukkerij van W. Overeem, eerst in Deventer en na ontruiming – als gevolg van de arrestaties van leden van de Trouw-groep – in een nieuwe drukkerij in Het Gooi.

Eind augustus 1944 verrichten de Duitsers huiszoekingen bij verschillende distributieadressen van De Ploeg. Als gevolg daarvan wordt Willem op 22 augustus als een van de verspreiders gearresteerd en in kamp Amersfoort gevangengezet. Op 11 oktober 1944 wordt hij gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme in Hamburg. Na ruim een week wordt Willem naar het nieuw opgerichte buitenkamp Engerhafe in Oost-Friesland doorgezonden, waar hij met in totaal 2000 tot 2200 andere gevangenen als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Friesenwall. Deze verdedigingslinie moest een eventuele geallieerde invasie vanaf de Noordzee afslaan.

De omstandigheden in het kamp zijn zeer slecht. De gevangenen beginnen om vier uur in de ochtend aan werkdagen die tot het vallen van de avond duren. Na het ochtendappel worden de gevangenen te voet naar het station in Georgsheil gestuurd, drie kilometer verderop. Per trein komen ze vervolgens aan in Aurich, vanwaar ze opnieuw te voet naar de werkplaatsen in de kleivelden werden gestuurd. Tot het vallen van de avond moeten ze daar tankgrachten graven. Medische zorg is er niet en de voeding is voor het zware werk ontoereikend. Door het ontbreken van hygiëne breken spoedig besmettelijke ziekten uit. Ondertussen staan de gevangenen ook bloot aan ernstige mishandelingen door de bewakers. Voor Willem worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt in het kamp op 28 november 1944, op 22-jarige leeftijd.

Een maand later wordt het kamp als gevolg van de drastisch gewijzigde militaire situatie opgeheven. De ernstig zieke en verzwakte gevangenen die in de voorgaande maanden totaal zinloze, zware arbeid hebben verricht, worden teruggestuurd naar Neuengamme. 188 dodelijke slachtoffers blijven achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.