W.P. Meijer (bron: J.C. Meijer)

Willem Meijer

1905 - 1945

Willem wordt geboren op 26 maart 1905 in Breda als zoon van Johannes Meijer en Agatha Gielbert. Na zijn schooltijd werkt Willem in Hoenderloo met moeilijke jongeren. In die periode leert hij daar Janna Beekhuis kennen die bij dezelfde instelling op de linnenkamer werkt. Janna gaat hierna werken bij de kindergroep van Stichting Welkom, aan het Roermondsplein in Arnhem. Willem wordt op enig moment gevraagd om adjunct-directeur te worden bij dezelfde Arnhemse stichting, maar dan van de jongensafdeling aan de Weerdjesstraat.

In de zomer van 1939 treden Willem en Janna in het huwelijk. Janna krijgt hier ook de functie van adjunct-directeur en houdt zich voornamelijk bezicht met de huishoudelijke kant.

Tijdens de oorlogsjaren zet Willem zich als hulpverlener aan onderduikers. Na verraad door de agenten-provocateurs P.N.M. Hooge uit Nijmegen en C.G. Gerritsen wordt Willem in januari 1943 vastgezet in het Huis van Bewaring in Arnhem. Ook Janna wordt daar dan voor enige tijd vastgezet, maar wordt al snel weer vrijgelaten.

Voor Willem volgt twee maanden later gevangenschap in Kamp Vught, om daarna overgebracht te worden naar de gevangenis in Utrecht. Uiteindelijk wordt hij naar Duitsland gedeporteerd; via Keulen belandt hij daar in de gevangenis van Siegburg, waar politieke tegenstanders van het naziregime een tuchtstraf krijgen.

In de brieven die hij vanuit gevangenschap naar zijn vrouw schrijft, schetst hij het beeld dat hij uiteindelijk de slechtste tijd heeft doorgemaakt in Kamp Vught. In Duitsland wordt Willem in elk geval vanuit Siegburg op verschillende plaatsen tewerkgesteld, onder andere op een boerderij en in een timmerfabriek.

Vanaf het moment dat de geallieerden de Duitse grens naderen, worden gevangenen in de Duitse kampen en gevangenissen veelvuldig over en weer getransporteerd en bij elkaar in de cel geplaatst, om hen zo lang mogelijk uit geallieerde handen te houden. Ook bij Willem worden meerdere gevangenen in de cel geplaatst, met als gevolg dat er spoedig vlektyfus uitbreekt.

Op 16 maart 1945 bezwijkt Willem aan de gevolgen van de ziekte, op 39-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. Zijn weduwe blijft tot haar pensionering werkzaam bij Stichting Welkom in Arnhem.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Joop Meijer zei op 12 november 2020

Een kaarsje voor mijn oom.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 november 2020

Bedankt Joop voor je reactie en voor je kaarsje. Is er binnen jullie familie misschien meer bekend over zijn verzetsdaden? Of hield hij dat echt voor zich zelf, mede ook voor de veiligheid van zijn familieleden?

Joop Meijer zei op 27 februari 2021

Hallo Mariët, Jammer maar ik zie nu pas je reactie. Ik heb mijn oom niet gekend en jammer genoeg werd er later in de familie ook niet over gesproken. Was zo wie zo geen contact met andere familie leden. Voor meer informatie hou ik mij altijd aanbevolen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 maart 2021

Bedankt voor je reactie Joop. Jammer dat er niet meer informatie over zijn leven bekend is, maar we zijn dan ook des te meer verheugd dat we deze pagina op deze website aan hem mogen wijden. Dat heeft hij zeker verdiend. En door deze pagina kunnen ook anderen reageren, die je wellicht/hopelijk wat meer over hem zouden kunnen vertellen.

Margreet de Ha… zei op 14 november 2021

Mijn tante Janny was getrouwd met Wim Meijer en ik kom graag in contact met leden van de familie Meijer. Mijn tante had veel brieven bewaard van mijn oom die hij haar uit gevangenschap geschreven heeft.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 november 2021

Beste Margreet, hartelijk dank voor je reactie. Ik heb dhr. Joop Meijer even een mailtje gestuurd, om hem van jouw oproep op de hoogte te brengen.

Joop Meijer zei op 15 november 2021

Ik heb inmiddels een email gestuurd voor verder contact. Dank voor deze reactie.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 november 2021

Beste Margreet en Joop, ik heb inmiddels het mailadres van Joop, met toestemming, aan Margreet doorgestuurd. Veel succes.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.