A. van der Meijden (bron: G. Segers, Herlevend Boxtel)

Antoon van der Meijden

1911 - 1944

Toon wordt geboren op 20 mei 1911 op Tongeren in Boxtel, als vierde kind van Jan van der Meijden en Keke Heesemans. Hij werkt aanvankelijk thuis op de boerderij als voerman en vertrekt later naar Eindhoven en Waalre, waar hij als bedrijfsleider werkt bij het landbouw- en ontginningsbedrijf van Frans Smits van Oijen op Huize De Heihoef.

Tijdens de Duitse bezetting sluit Toon zich in Eindhoven aan bij het verzet als lid van Partizanen Actie Nederland (PAN) die met name rond die stad actief is. Voor deze groep houdt Toon zich onder andere bezig met het verspreiden van illegale pamfletten.

Op 18 september 1944, tijdens Operatie Market Garden, probeert Toon vanuit het bevrijde Eindhoven terug te keren naar zijn familie in Boxtel. Tussen Best en Boxtel wordt hij door de Duitsers aangehouden die niet geloven dat hij niets anders probeerde dan zijn familie te bereiken. Of Toon mogelijk is betrapt met belastend bewijsmateriaal, een pistool of een bewijs van zijn lidmaatschap bij het Nederlandse verzet, is niet bekend, maar zou de reden kunnen zijn waarom Toon wordt gearresteerd.

Via Moergestel wordt Toon, mogelijk via het inmiddels geëvacueerde kamp Vught, naar het concentratiekamp in Amersfoort gebracht. Op 11 oktober vindt zijn deportatie plaats naar Neuengamme bij Hamburg, waar hij drie dagen later wordt binnengebracht.

Vanuit Neuengamme wordt Toon naar het buitenkamp Husum-Schwesing in Sleeswijk-Holstein gebracht. Daar wordt hij aan het werk gezet bij de aanleg van de Friesenwall, een geplande fortificatie langs de Duitse kust die een eventuele geallieerde invasie vanaf de Noordzee moet afslaan. De gevangenen graven er metersdiepe tankgrachten in drassige velden, waar het vooral in het najaar ijzig koud is. De rantsoenen bestaan uit waterige soep, opgediend in een roestige bak en een stuk beschimmeld brood. Met drieën tegelijk slapen de gevangenen op smerige eenpersoonsbritsen. Behalve aan infecties en besmettelijk ziektes staan de gevangenen ook bloot aan de terreur van de kampbewakers. Veel gevangenen lijden aan open wonden en dysenterie.

In de korte tijd dat het kamp heeft bestaan, zouden 300 van de 2500 gevangenen door mishandeling, ondervoeding en uitputting om het leven komen. Door de snel veranderende militaire omstandigheden eind 1944 blijkt het werk bovendien volkomen zinloos. Het concept van de Friesenwall is achterhaald geraakt, het kamp wordt gesloten en de gevangenen teruggevoerd naar Neuengamme.

Begin november wordt Toon met een groep gevangenen in veewagons naar station Achttrup gebracht. Na een mars van 7 tot 8 kilometer komen ze aan in het buitenkamp Ladelund, in het uiterste noorden van Duitsland. Toon moet daar met ondermaatse materialen antitankgrachten graven en geschutsstellingen aanleggen.

Op 2 december 1944 komt Toon op 33-jarige leeftijd in het kamp om het leven. Volgens P. van Hooff, een kennis van Toon die ook in Ladelund heeft gezeten, zou hij hebben geweigerd nog langer voor de Duitsers te werken door de steel van zijn schop doormidden te breken. Als represaillemaatregel is hij daarvoor met drie anderen opgehangen. Om Keke niet nog verder te belasten, hebben Toons broers haar verteld dat haar zoon in het kamp is overleden aan dysenterie.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Bert van der Meijden zei op 11 september 2019

In het verhaal van Toon van der Meijden staat 'de zoon van Toon', maar Toon had geen zoon

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Hallo Bert, dat was inderdaad een verspreking. Ik heb het verwijderd uit de tekst.

Petra Kooijman… zei op 18 september 2019

In gedachtenis: vandaag 18 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Antoon van der Meijden, mijn oom, is opgepakt.

Frans van der … zei op 18 september 2019

Dank voor de herinnering het verhaal wat ik nu lees heb nooit zo inhoudelijk gehoord. Met trots maar ook met pijn lees ik dat een broer van mijn vader en oom zich had aangesloten bij het verzet. In mijn ogen heeft hij zich als een echte verzetsheld afgezet tegen de aggressor.

Kees van der Meijden zei op 18 september 2019

Voordat Toon naar Boxtel ging, is hij, vanuit Eindhoven, nog langs gegaan bij zijn broer in Son. Deze heeft hem afgeraden naar Boxtel te gaan.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 19 september 2019

Het is mooi te zien, dat Toon bij zovelen in de herinnering voortleeft. En inderdaad, het leven hangt soms letterlijk af van toevallige keuzes, die ook ongelukkig kunnen zijn. Zoals niet luisteren naar (achteraf gezien) goede raad.

Ilona zei op 15 januari 2021

Mijn vader joseph van der meijden woonde in zenderen borne werkte in de beton vertelde over hem.

Bert zei op 16 januari 2021

Wat vertelde je vader en waarvan kende hij mijn ome Toon.
Alle informatie is welkom

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.