Willem Swart

1912 - 1940

Willem wordt geboren op 19 januari 1912 in ’s-Hertogenbosch als zoon van Willem Swart en Wilhelmina van Vliet. In het voorjaar van 1928 vertrekt het gezin naar Haarlem, om op een later ogenblik weer naar Den Haag te verhuizen.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Willem onder de wapenen geroepen en als sergeant ingedeeld bij de 13e batterij Luchtdoel Artilleri. Hij wordt in Den Haag gelegerd als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit, om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo te dwingen tot een snelle capitulatie. Het komt dan direct tot felle gevechten tussen de Duitse parachutisten en de Nederlandse verdedigers.

Bij deze eerste gevechten raakt Willem zwaargewond. Hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis in Voorburg, maar tegen de tijd dat hij daar aankomt, mag de geboden hulp niet meer baten. Willem bezwijkt op 11 mei 1940 op 28-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op de Oosterbegraafplaats in Voorburg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 3 januari 2018

Eenheid: 13 Bt.Lu.A.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.