Willem van Beek

1906 - 1943

Willem wordt geboren op 28 juli 1906 in Utrecht en woont in Eindhoven, waar hij werkt als gereedschapsmaker bij Philips. In reactie op de oproep van 29 april 1943 aan alle oud-militairen om zich voor krijgsgevangenschap te melden, worden eind april en begin mei landelijk massale stakingen georganiseerd die door de Duitsers buitengewoon gewelddadig worden beƫindigd. De meeste stakingen zijn op 3 mei afgelopen. Behalve door het optreden van de Duitsers gaan de meesten weer aan het werk vanwege het stuurloze karakter van de stakingen.

Ook in Eindhoven hebben massale stakingen plaatsgevonden. Als op maandagochtend 3 mei de fabrieken met een kleine personeelsbezetting weer het werk hervatten, grijpen de Duitsers hard in. Met overvalwagens trekt de Duitse politie de stad in om stakers te arresteren. In het hoofdkantoor van Philips installeren de Duitsers een Standgericht voor de veroordeling van de stakers. Uit een groot aantal arrestanten worden zeven willekeurige personen gekozen die als voorbeeld moeten dienen. Een van hen is Willem die samen met zes andere medestakers voor het vuurpeloton worden gezet op de fabrieksbinnenplaats, waar ze diezelfde maandagmiddag nog worden doodgeschoten. Willem is 36 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

Mijn oom Bob van Tol, later vrij hoog bij Philips, heeft dit moeten aanzien/erlangs moeten lopen. Hij leeft nog en zou daar meer algemeen wat over kunnen vertellen, denk ik.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.