Willem wordt geboren op 4 januari 1903 in Helmond en woont met zijn vrouw Anna Vink in Culemborg. Hij is werkzaam als sigarenmaker bij Cadena en tevens zeer actief lid van de Communistische Partij Nederland (CPN).
Op 25 juni 1941, drie dagen na de Duitse inval in de Sovjetunie, wordt Willem tegen de achtergrond van een grootschalige klopjacht op Nederlandse communisten door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd. Samen met uiteindelijk ruim 600 andere Nederlandse communisten en socialisten wordt Willem naar het kamp in Schoorl gebracht. Net als Amersfoort is Schoorl opgericht als Nederlands kamp en door de Duitsers vervolgens in gebruik genomen als interneringskamp. Omdat Schoorl echter te klein is en bovendien ongunstig gelegen, wordt het kamp eind oktober 1941 voor gevangenen gesloten. Tegen die achtergrond wordt Willem in oktober naar kamp Amersfoort gebracht en vandaaruit in december gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij de komende maanden onder zeer erbarmelijke omstandigheden aan het werk wordt gezet in de steenfabriek.
In juni 1942 wordt Willem getransporteerd naar de Landes-Heil- und Pflegeanstalt in Bernburg tussen Magdeburg en Halle. Het is een van de locaties waar de nazi’s Aktion T4 ten uitvoer brengen: het ‘euthanasie’-programma waarmee op grote schaal geestelijk en lichamelijk gehandicapten van alle leeftijden worden vermoord. Uiteindelijk worden bijna 10.000 zieken in Bernburg door vergassing met koolstofmonoxide om het leven gebracht. Ook worden er vanuit de concentratiekampen gevangenen omgebracht, vaak in het kader van experimenten. Zo wordt ook Willem op 23 juni 1942 tegelijk met 45 andere Nederlandse gevangenen in Bernburg door experimentele vergassing om het leven gebracht. Hij is 39 jaar geworden.
Reacties
In Bernburg zijn een aantal Nederlanders vergast, zie mijn boek Plekken II.
Eerste selecties in Sachsenhausen vonden plaats in april 1941, tegen de zomer waren tenmin¬ste 400 gevangenen verdwenen. In die tijd zijn in Sonnenstein 575 gevangenen uit Buchen¬wald en Auschwitz vergast. Ook gevangenen uit Flossenbürg, Neuengamme, Gross-Rosen en Ra-vensbrück (1600 vrouwen in maart/april 1942) zijn in Sonnenstein en Bernburg gedood. Er zijn proeven genomen om vast te stellen wat de meest effectieve manier van vergassen was. In april 1942 bezocht een medische commissie Neuengamme, die gevangenen selecteerde die 'verwijderd' moesten worden, onder hen tenminste 45 Nederlanders die in juni 1942 naar de Heil- und Pflegeanstalt Bernburg gebracht zijn en in alfabetische volgorde zijn vergast tussen 5.6. en 2.7.1942. Ook Wilhelmus de Vries en Henk van Lierop uit Culemborg, die op 31.12. 1941 vanuit Amersfoort in Neuengamme waren aangekomen, stierven. Petrus Douwma over-leed op 12 juni, 38 jaar oud. www.pietdouwma.nl/bernburg.php
zie http://www.oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl/dhr.-h.w.-van-lierop.html
inclusief foto's brieven etc.
Bedankt voor de link, Pierre! We gaan aan de slag met de informatie.
aan BHIC foto toe te voegen adhv info Pierre
Bedankt Steef. Op de foto's blijken echter auteursrechten te rusten, dus bezoekers zullen in dit geval de link moeten volgen om het portret van Willem van Lierop te kunnen zien.
Reactie toevoegen