Noud van Lierop (bron: G. Matthijssen)

Noud van Lierop

1897 - 1942

Noud wordt geboren op 25 september 1897 in Steenbergen. In 1921 vindt zijn priesterwijding plaats, waarna hij onder andere wordt aangesteld als hulp-legeraalmoezenier bij de Koninklijke Landmacht.

Reeds in de jaren dertig is Noud een fel tegenstander van het opkomende nationaalsocialisme. Zijn werk als hoofdredacteur van het invloedrijke tijdschrift Katholieke Wereldpost, gevestigd in Breda, stelt hem in staat om hierover veelvuldig te publiceren en de bevolking te waarschuwen voor de gevaren en inherente misdadigheid van het nazi-regime. Met het tijdschrift wordt geprobeerd een ‘strijdbaar katholiek’ alternatief voor het fascisme en communisme populair te maken. Omdat er ook uitgeweken, prominente Duitse katholieken voor de Katholieke Wereldpost werkzaam zijn, wordt het hoofdkantoor in Breda algauw gezien als een broeinest van anti-Duitse propaganda.

Na de Duitse inval in mei 1940 en de bezetting van Breda wordt het kantoor van de Katholieke Wereldpost dan ook onmiddellijk overvallen door een commando van de Reichssicherheitshauptamt (RSHA, de koepelorganisatie van alle Duitse inlichtingendiensten). Noud wordt met andere aangetroffen medewerkers gearresteerd en vastgezet. Later volgt zijn deportatie naar concentratiekamp Dachau bij München, waar met name politieke tegenstanders van het nazi-regime worden vastgehouden. Hier overlijdt Noud op 27 november 1942, op 45-jarige leeftijd, mogelijk vermoord of het slachtoffer van de geleden ontberingen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marie-anne Sch… zei op 25 januari 2023

Hij was een broer van mijn moeder, Jo van Lierop. Mijn oom dus. 10 Dagen na mijn geboorte is hij opgepakt. Van alles wat hij heeft gepubliceerd is ons niets overgebleven. De familie werd geadviseerd om al wat hij had geschreven te verbranden. Er wordt wel gezegd dat alles wat er bij de Katholieke Wereldpost was gepubliceerd in een treinwagon eerst naar München en later naar Moskou is vervoerd. Ik hoop dat er iemand nog eens de moed heeft daar te gaan kijken.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 26 januari 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Marie-anne. Wat jammer dat jullie geen enkele publicatie van je oom meer hebben. Er zou inderdaad vermoedelijk nog wat in Moskou kunnen liggen. Mocht iemand daar ooit achter komen, dan horen we het uiteraard graag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.