Willem van Tienhoven

1916 - 1945

Willem wordt geboren op 14 augustus 1916 in Teteringen als zoon van Wilhelmus van Tienhoven en Quirina van Doorninck. Ten tijde van de Duitse bezetting woont hij in Amsterdam, waar hij student is. Vermoedelijk besloot hij onder te duiken nadat hij werd geconfronteerd met de loyaliteitsverklaring. Met zijn jongere broer David uit Den Haag onderneemt een poging om naar Engeland uit te wijken en daar aan geallieerde zijde deel te nemen aan de strijd tegen de Duitsers, maar onderweg worden ze ontdekt en gearresteerd.

Willem en David worden veroordeelt en gedeporteerd naar concentratiekamp Sonnenburg (nu Słońsk in Polen), tachtig kilometer ten oosten van Berlijn, ondergebracht in een voormalig tuchthuis.

Willem wordt daar op 31 januari 1945 samen met een groep andere Nederlandse verzetsstrijders gefusilleerd. Hij is 28 jaar geworden. Ook Jan de Konink, verzetsstrijder bij de pilotenhulplijn in Hilvarenbeek, wordt die dag in Sonnenburg om het leven gebracht. Het is onbekend wat er met David is gebeurd; hij wordt sinds 14 november 1944 vermist.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Diedericke Oud… zei op 13 maart 2020

Vermoederlijk was David op 14.11.1944 bij een transport naar Sachsenhausen, waar ook andere Nederlanders bij waren en is hij onderweg ofwel gevlucht ofwel doodgeschoten, of in Sachsenhausen omgekomen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 17 maart 2020

Hartelijk dank voor je reactie, Diedericke! Heb je misschien ergens iets gelezen over dit transport naar Sachsenhausen? We horen het natuurlijk graag als er meer duidelijkheid komt over het lot van David.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.