Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Willy Asbeek Brusse, Breda 1898

Militairen in Nederlands-Indië☨ Aan boord van Junyo Maru, 18 september 1944
Roepnaam:Willy
Voornamen:Willem Evert Cornelis
Achternaam:Asbeek Brusse
Geboren:1898-12-09
Geboorteplaats:Breda
Woonplaats:Padang
Overleden:1944-09-18
Overlijdensplaats:Aan boord van Junyo Maru, Benkulu, Nederlands-Indië
Begraaf-/gedenkplaats:Zeemansgraf
Familie:Echtgenote/verloofde: 2 broers, 1 zus
Vader: Willem Evert Asbeek Brusse
Moeder: Annette Marie Louise Homburg
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Financieel inspecteur Binnenlands Bestuur
Militair:Militairen 1940-1945 - NOI
Rang:Sergeant, Landstorm
Strijdmacht/hoofdonderdeel:Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger
Oorzaak van overlijden:Verdronken

Biografie

Willy wordt geboren op 9 december 1898 in Breda als oudste van de vier kinderen van Willem Asbeek Brusse en Annette Homburg. Na zijn studie aan de Universiteit van Leiden vertrekt hij naar Nederlands-Indië, waar hij in Padang op Sumatra gaat werken als financieel inspecteur voor het Binnenlands Bestuur. Als vrijwilliger heeft hij zich daar ook aangesloten bij de Landstorm.
Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege de grote geostrategische waarde en de immense grondstoffenvoorraden is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners één van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Willy vanuit de Landstorm ingelijfd bij de infanterie van het KNIL en met de rang van sergeant ingezet bij de verdediging van de kolonie. Vermoedelijk is Willy dan gelegerd in Java. Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL, onderbemand en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt sporadisch nog heftige tegenstand, maar is niet opgewassen tegen de superieure Japanse vuurkracht. Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL te Bandoeng op Java. Rond deze tijd wordt ook Willy dan krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Op 16 september 1944 wordt hij vanuit de haven van Tandjong Priok bij Batavia ingescheept op het Japanse vrachtschip Junyo Maru. Aan boord bevinden zich 1377 Nederlandse, 64 Britse en Australische en 8 Amerikaanse krijgsgevangenen en niet minder dan 4200 romusha’s, Javaanse slavenarbeiders. Alles bij elkaar worden er zo’n 6500 krijgsgevangenen in de stikbenauwde ruimen van het oude, roestige schip vervoerd. Hun bestemming is Padang op Sumatra, vanwaar ze als dwangarbeiders zouden worden ingezet bij de aanleg van de Pakanbaroe-spoorlijn.
Op 18 september 1944, om half zes in de namiddag bevindt het zich voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Benkoelen. De opvarenden worden dan opgeschrikt door een aantal explosies aan boord, gevolgd door sirenes. Paniek breekt uit zodra de achtersteven van het schip begint te zinken en de boeg omhoog komt. Het schip blijkt te zijn getroffen door torpedo’s van de Britse onderzeeër HMS Tradewind. De gevangenen die op deze tropisch warme dag aan dek mochten komen, kunnen in het water proberen te overleven door zich aan het wrakhout of reddingssloepen vast te klampen. De gevangenen in de scheepsruimen maken echter geen schijn van kans en gaan met het schip ten onder. Van de 5600 opvarenden komen er 4720 om het leven. Eén van hen is Willy; hij is 45 jaar geworden.

Bronnen en verwijzingen:

  • Erelijst van gevallenen 1940-1945
  • H. Beekhuis, japansekrijgsgevangenkampen.nl
  • Oorlogsgravenstichting
  • Stadsarchief Breda
Vertel ons meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten