Pieter van Asch

1908 - 1940

Pieter wordt op 12 mei 1908 geboren in Utrecht en trouwt in Doetinchem met Alberta Peters. In deze periode zijn de Philipsfabrieken in Eindhoven grote werkverschaffers en vanuit geheel Nederland strijken zodoende duizenden arbeiders, ingenieurs en technisch opgeleiden neer in Eindhoven. Ook Piet gaat in 1936 aan het werk bij Philips als instrumentmaker en verhuist daarvoor naar het naburige Geldrop.

Door de toenemende oorlogsdreiging wordt Pieter in 1939-1940 als dienstplichtige gemobiliseerd en ingedeeld bij de luchtafweer in Culemborg. Thuis in Geldrop wordt ondertussen zijn dochter Annie geboren en Pieter verlaat stiekem voor korte tijd zijn onderdeel om haar te kunnen bezoeken. Het zou enige keer zijn dat hij zijn kind ziet.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Als Pieters batterij op 12 mei 1940 bij de Culemborgse spoorbrug klaarstaat voor de stellingwisseling naar Linschoten, wordt hun positie zwaar onder vuur genomen. Pieter raakt bij het bombardement zwaargewond door rondvliegende scherven en wordt afgevoerd naar het Julianaziekenhuis in Amsterdam. Twee dagen later, op 14 mei 1940, bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Piet is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.