Gerard Asselbergs (bron: G. Asselbergs)

Gerard Asselbergs

1908 - 1943

Op 27 maart 1908 wordt Gerard in Breda geboren, als jongste van de vijf kinderen van Carolus Asselbergs en Josephine Geijsen. Hij is theeplanter te Malang in Nederlands-Indië en trouwt in 1939 met de Duitse Arendina (Aki) Schadd. Samen krijgen ze een dochter.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Gerard meldt zich als soldaat van de Landstorm voor de verdediging van de kolonie en wordt gestationeerd in de kustplaats Soekaboemi.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Op 8 maart 1942, een dag voor de overgave van het KNIL, wordt Gerard in Soekaboemi krijgsgevangen genomen. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt hij naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, om als dwangarbeider te worden ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Op 15 augustus wordt Gerard getransporteerd naar het Thaise krijgsgevangenkamp Kinsayok, op 171 kilometer van het Thaise einde van de lijn en tien kilometer ten noorden van de beruchte Hellfire Pass. Het is een ‘hongerkamp’ waar de voeding tot de voltooiing van de spoorlijn zeer slecht is. De gevangenen wonen er in gammele bamboebarakken en krijgen als medicijn alleen een geringe hoeveelheid kinine uitgereikt. Door de slechte behandeling en ongezonde omstandigheden breken er regelmatig besmettelijke ziekten uit. Ook Gerard valt hieraan ten prooi en wordt op 1 november in het hospitaal opgenomen. Hij overlijdt op 28 maart 1943 aan difterie. Gerard is 35 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats in Kanchanaburi.

Ook Gerards oudere broer Piet, ingenieur bij de Nederlands-Indische Spoorwegmaatschappij, is slachtoffer van de Japanse bezetting. In juli 1945 bezwijkt hij op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van ziekte en ondermaatse voeding in een burgerkamp in Bandoeng.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.