Jacobus van Assenbergh

1919 - 1942

Co wordt op 9 november 1919 geboren in Amsterdam en woont in Breda. Hij studeert vliegtuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft en is cadetvaandrig voor de genietroepen van het KNIL. Als tijdens de Duitse bezetting de school wordt gesloten, onderneemt Co samen met drie studenten, Leendert van Leeuwen, Wil Olland en Gustaaf Joekes (neef van de naoorlogse minister) een poging om naar het Verenigd Koninkrijk uit te wijken. Uiteindelijk willen ze zich aansluiten bij het KNIL, om daarmee tegen de Japanners in Nederlands-Indië te vechten. Via Brussel, Nancy en Belfort proberen ze Zwitserland te bereiken.

Op 3 januari 1942, op een goede vijftig kilometer van de Zwitserse grens in het Franse Lure, wordt het viertal echter gearresteerd en vastgezet in de gevangenis in Besançon. Later worden ze naar Dijon doorgezonden, waar het Duitse gerechtshof hen wegens Feindbegünstigung (hulp aan de vijand) ter dood veroordeeld. Op 17 februari 1942 worden de Engelandvaarders in Dijon gefusilleerd; Co is 22 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Haarlem.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.