W.A.H. Melissen (bron: P. Melissen)

Wim Melissen

1924 - 1944

Wim wordt geboren op 5 januari 1924 in Standdaarbuiten en woont in Breda. Na de Duitse inval pleegt hij als scholier klein verzet. Op 18 februari 1941 wijkt hij langs de zuidelijke route uit naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij, na een langdurig gedwongen verblijf in het Spaanse kamp Miranda de Ebro, op 15 oktober 1943 aankomt. Hij volgt er een opleiding tot korporaal-vliegtuigschutter bij 320 (Dutch) Squadron en doet mee aan elf oorlogsopdrachten.

Op 19 augustus 1944, tien dagen na zijn huwelijk, is Wim boordschutter van Mitchell-toestel FW258-G, als het vliegtuig boven de ‘Zak van Falaise’ wordt geraakt door Flak (Flugabwehrkanone, luchtafweergeschut) en neerstort bij Acqueville. Niemand van de inzittenden overleeft de crash; Wim is 20 jaar geworden.

Voor zijn eerdere ontsnapping uit bezet Nederland en melding bij de Nederlandse troepen in het Verenigd Koninkrijk, is Wim onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 mei 2018

Boordschutter Wilhelmus Melissen nam in augustus 1944 deel aan bombardementsvluchten boven Normandië. Het vliegtuig waarin hij zit, wordt tijdens één van deze vluchten uit de lucht geschoten en stort neer in Acqueville, tussen Caen en Falaise.

Peter Melissen zei op 6 augustus 2019

[Voorstel ter verbetering, zie ook mijn vorige reactie:]
Wilhelmus (Wim) wordt geboren op 5 januari 1924 in Standdaarbuiten en woont in Breda. Na de Duitse inval pleegt hij als scholier klein verzet. Op 18 februari 1941 wijkt hij langs de zuidelijke route uit naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij, na een langdurig gedwongen verblijf in het Spaanse kamp Miranda de Ebro, op 15 oktober 1943 aankomt. Hij volgt er een opleiding tot korporaal-vliegtuigschutter bij 320 (Dutch) Sqd. en doet mee aan 11 oorlogsopdrachten. Tien dagen na zijn huwelijk, op 19 augustus 1944, is Wim boordschutter van Mitchell-toestel FW258-G, als het vliegtuig wordt geraakt door flack. Niemand van de inzittenden overleeft de crash; Wilhelmus is 20 jaar geworden.
Voor zijn eerdere ontsnapping uit bezet Nederland en melding bij de Nederlandse troepen in het Verenigd Koninkrijk, is Wilhelmus onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 6 augustus 2019

Hallo Peter, bedankt voor de correcties in het verhaal. Wat betreft de plaats van overlijden was ik te voorbarig. Dat moet inderdaad Acqueville tussen Caen en Falaise zijn. Om verwarring te voorkomen, heb ik mijn eerdere reactie aangepast.

Ad Verheijen zei op 1 januari 2021

Hallo Peter Melissen.

Wil graag met jou in contact komen.

m.vr.gr. Ad Verheijen

Peter Melissen zei op 26 september 2023

@ Ad Verheijen: mijn contactgegevens zijn bekend bij BHIC en mogen aan u worden doorgegeven.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 september 2023

Beste Peter en Ad, het mailadres van Peter is inmiddels opgestuurd naar Ad.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 september 2023

Helaas komt het mailtje naar Ad terug, het mailadres wat in ons systeem zit is helaas niet correct. Kun je ons nog even je juiste mailadres toesturen Ad? (forumbeheer@bhic.nl).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.