P.A.M. Avontuur (bron: Oorlogsgravenstichting)

Piet Avontuur

1920 - 1945

Piet Avontuur wordt op 30 januari 1920 geboren in Princenhage. Met het optrekken van de geallieerden door West-Europa, meldt hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij als lid van het gewapende verzet bij wordt ingelijfd. Als lid van de stoottroepen helpt hij in het nog bezette Nederland mee in de voorbereiding van de Nederlandse bevrijding.

Hij komt om het leven op 23 januari 1945 tijdens de gevechten in en rond het Zeeuwse Sint-Philipsland. De exacte oorzaak van zijn dood is niet bekend; mogelijk is hij dodelijk getroffen toen hij het hoofdkwartier probeerde te bereiken, of is hij gefusilleerd na te zijn gevangengenomen door de Duitsers en achtergelaten. Piet overlijdt enkele dagen voor zijn 25e verjaardag. Hij wordt door een groep stoottroepers onder leiding van een Britse sergeant-majoor in een sloot onder de sneeuw teruggevonden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Richard Binkhuysen zei op 8 mei 2019

Piet Avontuur was Stoottroeper en behoorde tot de 10e Kompagnie Commando Brabant.
Het 9e (waar mijn opa toebehoorde) en het 10e werden in Breda gevormd.
Het 11e, 12e en 13e werden in Bergen op Zoom gevormd.
Het 14e werd in Tilburg gevormd.
Allen behoorde tot het 3e Battalion Commando Brabant dat uiteindelijk in het westen van Noord-Brabant , Tholen eiland en St.Philipsland dienst doet.
De meesten bezetten het dit front in burger en worden tussendoor wat opgeleid.
Tussen de posten in zit er af en toe een Britse post v/h 62 Anti-Tank Regiment

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Bedankt, Richard. Dit geeft een helder beeld van de opbouw en inzet van Commando Brabant.

John zei op 8 november 2019

Mijn oudoom zat in de 10e, 3e sectie. Piet zat in de 2e sectie. De dagrapporten zijn bewaard in Nationaal Archief, Den Haag, Collectie van het Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP), gevormd uit archieven van de Ordedienst, de Binnenlandse Strijdkrachten, het Militair Gezag en van andere organisaties, nummer toegang 2.13.208, inventarisnummer 6453 .

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 12 november 2019

Beste John, bedankt voor je aanvulling bij dit verhaal en zeker voor de tip. Mijn collega Frank van Doorn neemt via de mail contact met je op hierover.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.