H.F.M. de Leeuw (bron: J. van 't Klooster-de Leeuw)

Harrie de Leeuw

1903 - 1942

Harrie wordt geboren op 16 augustus 1903 in Antwerpen. In 1914 ontvlucht hij met zijn familie het oorlogsgeweld van de Eerste Wereldoorlog door naar Nederland uit te wijken. Daar vestigen ze zich uiteindelijk permanent in Breda.

Nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tekent Harrie voor militaire dienst bij het KNIL. Hij volgt zijn opleiding in Nijmegen en vertrekt als adjudant-onderofficier naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Harrie ingezet bij de verdediging van Makassar op Celebes.

In de loop van de invasie, die uiteindelijk drie maanden zou duren, concentreren de Japanners zich eerst op de belangrijkste strategische punten in de archipel. Begin februari 1942 zijn Menado en Kendari op Celebes veroverd, maar om volledige controle te krijgen over de Straat Makassar, moet de gelijknamige stad ingenomen worden. Op 4 februari vindt de Slag bij Straat Makassar plaats in de Balizee die eindigt in een Japanse overwinning. Harrie wordt na afloop krijgsgevangen genomen en de dag erop, 5 februari, geëxecuteerd. Hij is 38 jaar geworden. Makassar zou vijf dagen later, op 9 februari, in Japanse handen vallen.

Harrie vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Francis Hagens zei op 10 december 2019

Goedenavond,
Ik zou graag willen melden dat mijn opa H.F.M de Leeuw, 38 jaar is geworden en niet 43 jaar zoals geschreven.
Ik zou het prettig vinden als dit veranderd zou kunnen worden.
Met vriendelijke groet,
Francis Hagens

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 december 2019

Dag Francis, bedankt voor uw bericht. Dat is een slordige fout. Ik heb het inmiddels gecorrigeerd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.