W. van Baast (bron: Oorlogsgravenstichting)

Willem van Baast

1900 - 1944

Willem wordt op 26 november 1900 geboren in Vught als zoon van Marinus van Baast en Adriana Schuurmans. In 1917 verhuist het gezin naar Udenhout, vijf jaar later naar Oisterwijk. Willem keert dan terug naar Vught om drie jaar als dienstknecht te werken. Daarna gaat hij op de boerderij van zijn ouders aan de slag. In 1930 trouwt hij met Antonetta van der Bruggen met wie hij een gezin van vier zoons en twee dochters stichting. Na het huwelijk start hij in Oisterwijk een eigen boerderij naast dat van zijn vader.

Tijdens de bezettingsjaren laat Willem onderduikers toe op de boerderij en ook biedt hij hulp aan gestrande geallieerde piloten. Op 23 september 1944, de zevende dag van operatie Market Garden, wordt een Amerikaans Dakota-transporttoestel getroffen door Duits afweergeschut. Het toestel, met aan boord vijf Amerikanen, maakt een buiklanding langs de Oirschotsebaan op de Kleine Oisterwijkse Heide. Een van de bemanningsleden is gewond geraakt door een granaatscherf. Verschillende boeren, onder wie Willem, komen op het toestel om te helpen, of uit nieuwsgierigheid. Plots verschijnt een groep Wehrmacht-soldaten die het vuur openen op het toestel en de verzamelde groep. Het gewonde bemanningslid wordt gedood en ook Willem wordt dan getroffen. Hij wordt nog op een houten kar naar Spoordonk gevoerd om behandeld te worden, maar bezwijkt daar diezelfde dag nog aan zijn verwonding. Willem is 43 jaar geworden en laat zijn vrouw met hun zes kinderen achter.

Vanwege zijn hulp aan geallieerde militairen ontvangt hij postuum een dankbetuiging van de Amerikaanse president Truman. In de Oisterwijkse wijk Pannenschuur is een straat naar Willem vernoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hanny vd Boogaard zei op 11 januari 2018

Baast, Wilhelmus (Wim) van
Baast (Vught 3 maart 1873-Oisterwijk 14 november 1963) en Adriana Maria Schuurmans (Oisterwijk/Kerkhoven 31 juli 1869-8 december 1941). Het gezin van Marinus van Baast kwam op 15 september 1917 van Vught naar Udenhout en verhuisde op 31 januari 1922 naar Oisterwijk (D396, De Logt 3). Wim van Baast vertrok op 26 april 1922 naar Vught om daar als dienstknecht te gaan werken en keerde op 30 september 1925 terug op de boerderij van zijn ouders. Wim van Baast huwde op 12 mei 1930 te Berkel -Enschot met Antonetta van der Bruggen (Berkel-Enschot 23 februari 1900 - Tilburg 17 september 1973), met wie hij tenminste drie zonen en een dochter kreeg. Hij begon na zijn huwelijk een boerderij naast die van zijn vader (D395a, De Logt 5): hoeve De Logt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er onderduikers op zijn boerderij en bood hij hulp aan geallieerde piloten. Op 23 september 1944 werd tijdens de zevende dag van Market Garden een Amerikaans Dakota-transporttoestel dat gekoppeld was aan een Waco-zweefvliegtuig 7 km ten westen van Schijndel getroffen door Duits luchtafweer. Het zweefvliegtuig werd ontkoppeld, keerde om, verloor hoogte en maakte een buiklanding langs de Oirschotsebaan op de Kleine Oisterwijkse Heide. De gezagvoerder en drie van de vier bemanningsleden bleven ongedeerd, echter de vierde, telegrafist sergeant J. Cutts, had een flinke wond van een granaatscherf. Er kwamen enkele boeren op het toestel af, om te helpen maar deels ook uit nieuwsgierigheid. Plotseling verscheen een groepje soldaten van de Wehrmacht, de militairen schoten op het rond het vliegtuig verzamelde groepje, dit gebeurde nabij de boerderij van H. Schoonus. Hierbij werd Cutts opnieuw geraakt maar ook boer Van Baast. Cutts stierf ter plaatse en werd bij het vliegtuig begraven (een dennenhouten kruis met een Amerikaanse helm). Van Baast overleed nog diezelfde dag op Oirschots grondgebied, toen hij op een houten kar naar Spoordonk werd vervoerd. De vier geallieerden werden gevangen genomen en de overige burgers werden in de loop van de dag vrijgelaten. Cutts werd na enige tijd herbegraven op het St.-Petruskerkhof, in 1946 volgde een tweede herbegrafenis op de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten. Van Baast kreeg vanwege de oorlogssituatie een heilige mis in de schuur van boerderij 't Haantje (Rosepdreef 17), hij werd begraven op het kerkhof van de Joannesparochie en kreeg postuum een dankbetuiging van de Amerikaanse president Truman vanwege het verlenen van hulp aan geallieerde militairen. In de wijk Pannenschuur is een straat naar Wim van Baast genoemd.
Literatuur: Antoon de Graaf, ‘Oorlog boven Oisterwijk. Vliegtuigen die neerkwamen in de oorlogsjaren’, in Th. Cuijpers e.a. (red.), Zorgvolle tijden. Oorlogsjaren in Oisterwijk (Oisterwijk 1991) 67-81.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Bedankt voor de uitgebreide informatie, Hanny! We gaan de gegevens in ons bestand verwerken.

Corinne van Ba… zei op 14 december 2019

Willem (zo werd hij in de familie genoemd en niet Wim) heeft 6 kinderen gekregen
4 Zonen en 2 dochters waarvan er nu nog 2 in leven zijn
Sjaan Horrevorts-van Baast en Harrie van Baast welke mijn schoonvader is.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 16 december 2019

Bedankt voor de aanvullende informatie, Corinne. Ik heb dit in het verhaal verwerkt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.