Theo Hespers

1903 - 1943

Op 12 december 1903 wordt Theo geboren in Mönchengladbach als tweede van zes kinderen. In het dagelijkse leven is hij koopman en textielingenieur. Hij trouwt in 1930 en wordt het jaar daarop vader.

Sinds jonge leeftijd is Theo politiek actief. Als veertienjarige heeft hij zich in 1917 aangesloten bij Quickborn, een activistische Duitse katholieke jongerenvereniging waarvan de leden zich onthouden van drank en roken. Vanuit de Quickborn-beweging zet Theo zich aanvankelijk in voor de strijd tegen de afscheiding van het Rijnland van Duitsland en zoekt begin jaren dertig nauwere aansluiting met socialistische kringen om een christelijk-socialistisch blok tegen de nazi’s te vormen.

Als Hitler in 1933 de macht heeft gegrepen, wijkt Theo vanwege zijn felle-antinazihouding uit naar Nederland, waar hij zich aanvankelijk in Roermond en daarna voor twee jaar in Helmond vestigt. In mei 1936 verhuist Theo naar Eindhoven. Vanuit Nederland blijft Theo onverminderd campagne voeren tegen de nazi’s. Aanvankelijk probeert hij dat nog samen met de communisten, maar als gevolg van Stalins zuiveringen in de Sovjet-Unie moet hij zich al snel weer van hen distantiëren.

Met de Duitse inval op 10 mei 1940 komt er een einde aan Theo’s jarenlange, persoonlijke strijd tegen de nazi’s. Hij duikt onder en weet twee jaar lang uit handen van de Gestapo te blijven. Op 10 februari 1942 wordt hij echter in Antwerpen betrapt als hij probeert met vervalste documenten levensmiddelen voor zijn familie te bemachtigen. Niet lang daarna wordt ook zijn vrouw voor korte tijd vastgehouden en verhoord. Theo komt echter niet meer vrij en komt via meerdere gevangenissen uiteindelijk terecht in Moabit in Berlijn. Daar wordt hij meerdere malen hardhandig verhoord en gefolterd om informatie over andere nazitegenstanders te weten te komen. Het is niet bekend of Theo uiteindelijk onder de druk is bezweken en namen heeft vrijgegeven.

Op 22 juli 1943 wordt Theo ter dood veroordeeld; een genadeverzoek van zijn familie wordt afgewezen. Op 9 september wordt het vonnis voltrokken in de Plötzensee-gevangenis, waar hij met 250 andere veroordeelden wordt opgehangen. Theo is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Diete (Diederi… zei op 2 februari 2020

Zijn zoon is in het kader van de Zwarte Tulp (wegsturen van Duitsers) al heel jong direct na de oorlog naar "huis" gestuurd, hij is gaan rondtrekken door heel Europa en was een bekende Liedermacher, Dirk Hespers. Hij heeft o.a. de Geuzenliederen (oud NL) in het Duits vertaald, ze zijn goed te zingen (b.v. het lied over Bergen op Zoom). Er is geloof ik voor zijn vader een Stolperstein gelegd.

BHIC Lisette Kuijper zei op 5 februari 2020

Wat fijn dat de zoon van Theo goed terecht is gekomen en erg interessant om wat meer te weten over zijn carrière. Heel mooi dat er waarschijnlijk een gedenksteen voor zijn vader is geplaatst. Mocht je er meer informatie over hebben, dan horen we dat natuurlijk graag. Hartelijk dank voor je bijdrage, Diete!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.