G.H. Reisiger (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerard Reisiger

1917 - 1945

Gerard wordt geboren op 1 december 1917 in Haarlemmermeer als zoon van Gerrit Reisiger senior en Anna Smorenburg. Mogelijk om hem van zijn vader te onderscheiden, wordt hij Gerard genoemd. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij getrouwd met Hendrika Aarendonk met wie hij in Roosendaal woont.

Gerard besluit uit te wijken naar Engeland om aan geallieerde zijde deel te nemen aan de strijd tegen de Duitse bezetter. In het najaar van 1943 bereikt hij Londen waar hem voor zijn ontsnapping en bereidheid de strijd vanuit Engeland voort te zetten op 5 november het Kruis van Verdienste wordt toegekend.

Na screening wordt Gerard als geheim agent opgeleid bij Bureau Bijzondere Opdrachten. Hij wordt voorbereid op dropping in Nederland om vervolgens het verzet te helpen met het opzetten van radioposten en het verzamelen van gevoelige informatie. Hij gebruikt hiervoor de schuilnaam ‘Karel’.

Op 8 augustus 1944 wordt Gerard gedropt in de Wieringermeerpolder. Voor enkele maanden weet Gerard uit handen van de Duitsers te blijven, maar op 27 december 1944 wordt hij alsnog uitgepeild en dezelfde dag nog gearresteerd in Zeist en vervolgens overgebracht naar het Huis van Bewaring in Scheveningen, het beruchte ‘Oranjehotel’ waar hij maandenlang wordt vastgehouden en verhoord.

Begin maart 1945 volgt transport naar kamp Amersfoort, van waaruit hij een week later wordt gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Daar wordt Gerard onder erbarmelijke omstandigheden en stelselmatige mishandelingen tewerkgesteld in de kleiputten en de baksteenfabriek. Voor het zeer zware werk schiet de voeding schromelijk tekort, waardoor de gevangenen snel verzwakken en ook risico lopen op ernstige ongelukken. Gebrek aan medische zorg, huisvesting en hygiëne maken van Neuengamme een dodenkamp.

Wat er vervolgens precies met Gerard is gebeurd, is onduidelijk. Hij komt om het leven op 7 april 1945 in Itzehoe ten noorden van Hamburg. Vermoedelijk is hij daar tijdens een dodenmars bezweken. Gerard is 27 jaar geworden en wordt voor zijn verzetswerk postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Rolf Reisiger zei op 11 april 2020

Blij eindelijk te weten wat er met mijn oudoom is gebeurt. Het was tot nu toe nog steeds onduidelijk wat hem is overkomen. Zou graag meer specifieke kennis opdoen
Met vriendelijke groet Rolf Reisiger

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 april 2020

Fijn om te horen dat je via deze website meer te weten bent gekomen over je oudoom, Rolf. Hartelijk dank voor je reactie.

In de bronnen kun je lezen dat we onder andere gebruik hebben gemaakt van informatie die te vinden is bij de Oorlogsgravenstichting en bij het West-Brabants Archief. Ik zou je daarom ook willen adviseren om bij deze organisaties verder te informeren. Mocht je zelf nog aanvullingen hebben op het bestaande verhaal, dan horen we het natuurlijk graag. 

Irene zei op 24 april 2021

Interessant om te lezen. Dit is de broer van mijn overgrootmoeder.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 28 april 2021

Bedankt voor je reactie Irene. Kende je zijn levensverhaal wellicht al? Werd of wordt er nog wel eens over zijn leven en zijn dood in de familie gepraat?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.