Gé Akkermans wordt op 4 februari 1906 geboren in Waspik. Na het behalen van zijn artsexamen vestigt Gé zich in Drunen, waar hij in 1932 een artsenpraktijk begint. In 1937 wordt hij benoemd tot gemeentearts; datzelfde jaar nog trouwt hij met notarisdochter Riet Canters met wie hij een gezin sticht van uiteindelijk vijf kinderen. Tijdens de mobilisatie en de meidagen van 1940 wordt Gé als kapitein bij de geneeskundige dienst van het leger geplaatst. Hij wordt krijgsgevangen genomen, maar omdat Hitler verwacht snel goede wil voor de nationaalsocialistische zaak te kunnen kweken, worden de Nederlandse militairen binnen enkele maanden weer vrijgelaten.
Tijdens de Duitse bezetting heeft Gé zijn werk als gemeentearts weer opgepakt, maar hij weigert lid te worden van de nationaalsocialistische Artsenkamer. Hiervoor wordt hij eind juni 1943 gearresteerd en vastgezet in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Enkele dagen later volgt transport naar kamp Amersfoort, maar vanwege een dreigende difterie-epidemie, wordt hij na enige tijd weer in vrijheid gesteld. Kaalgeschoren keert hij terug naar huis. Over de verschrikkingen in het kamp laat Gé weinig los, maar zijn vrouw vertrouwt hij toe: “Ik heb gezien hoe ze de joden behandelen, ik weet nu hoe ik tegenover de Duitsers moet handelen.”
Vanaf dat moment is Gé actief in het verzet als hulpverlener aan onderduikers en gewonde militairen van neergestorte geallieerde vliegtuigen. Wanneer de geallieerde troepenmacht in de zomer van 1944 door Frankrijk en België naar de Nederlandse grens optrekt, worden de verschillende verzetsgroepen samengevoegd tot de Binnenlandse Strijdkrachten. Gé wordt hiervan aangesteld als plaatselijk commandant in Drunen.
Tijdens de bevrijding van zijn woonplaats op 4 november 1944 schiet Gé met aanzienlijk gevaar voor eigen leven gewonden in het dorp te hulp. Dit wordt hem uiteindelijk fataal. In een poging een gewonde dorpsgenoot op straat te bereiken, komt hij in geallieerd spervuur terecht en wordt op slag gedood. Gé is 38 jaar geworden en laat een weduwe met vijf kinderen achter. Hij wordt in Drunen begraven.
Reacties
Ik vraag mij af of deze man hier wel thuis hoort. Het is een burgerslachtoffer, omgekomen tijdens beschietingen. Als dat wel zo is dan mis je er nogal veel want die zijn er meer dan genoeg, helaas
Dag Bert, burgerslachtoffers nemen we inderdaad niet mee op in deze lijst. Ik heb even nagekeken waarom Gé Akkermans er wel op is gezet en het lijkt ermee te maken te hebben dat hij tijdens de oorlog ook aan de Binnenlandse Strijdkrachten hulp verleende. Dat staat inderdaad echter los van hoe hij is omgekomen. We gaan er nog eens naar kijken.
Bijgaand de link naar een foto van dit oorlogsslachtoffer:
http://www.heusdeninbeeld.nl/vroeger/drunenvr135.jpg
Komend uit:
http://www.heusdeninbeeld.nl/drpersonen10.html
Na 3 jaar er nog steeds niet uit ?
Dit is er inderdaad tussendoor geglipt Bert, we gaan er nu snel naar kijken en mee aan de slag.
Dank voor het doorgeven hiervan.
Dag Bert,
Gelukkig heeft het geen drie jaar geduurd, maar de terugkoppeling was er bij ingeschoten. Excuus!
Uit een publicatie van dhr. F. Durant hebben we begrepen dat Gé Akkermans inderdaad actief aan het verzet had deelgenomen. Dat werd eigenlijk al gesuggereerd door zijn lidmaatschap bij de Binnenlandse Strijdkrachten, maar daarvoor al weigerde hij zich aan te sluiten bij de nationaalsocialistische Artsenkamer en werd daarvoor een periode in Kamp Amersfoort gevangen gehouden.
Dit is inmiddels allemaal in zijn verhaal opgenomen.
Reactie toevoegen