J.H.G.M. Verdaasdonk (bron: T. van de Wiel)

Jan Verdaasdonk

1909 - 1942

Jan wordt geboren op 28 mei 1909 in Geldrop, als vijfde van de zeven kinderen van Martinus Verdaasdonk en Anna Ibes. Hij groeit op in Tilburg met drie broers en drie zussen. Na zijn schooltijd volgt hij de lerarenopleiding Duits en behaalt daarin zijn MO-A- en MO-B-akten (dit komt overeen met de latere 2e graads en 1e graads lerarenopleidingen). Op 8 juni 1937 trouwt hij met Johanna Bierings met wie hij later die maand via Rotterdam naar Batavia in Nederlands-Indië vertrekt. Het echtpaar vestigt zich in de Javaanse stad Malang, waar Jan voor de klas staat op de A.M.S. (de Algemene Middelbare School) en het Lyceum. Op 2 mei 1939 wordt zijn zoon in Malang geboren.

Als gevolg van de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 komt Duits in het onderwijs als leervak te vervallen. Jan wordt overgeplaatst naar het Lyceum in de havenstad Soerabaja, waar hij de vakken Nederlands, geschiedenis en gymnastiek geeft. Daarnaast studeerde Jan ook zelf door, met het doel om uiteindelijk gymnasiumdocent te worden.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de verovering van de Nederlandse kolonie al langer voor ogen als een van hun belangrijkste doelen om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jan als milicien opgeroepen voor de verdediging van de kolonie. Met de rang van wachtmeester wordt hij ingedeeld bij de veldartillerie in Soerabaja.

Begin maart 1942 hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten van de archipel ingenomen en zijn op Java geland. Rondom Soerabaja breken dan zware gevechten uit waar ook Jan aan deelneemt. Op 6 maart, na acht dagen van strijd, wordt Jan naar de Wonokromobrug gestuurd, om met artillerievuur de invallers te verdrijven en de eigen troepen rugdekking te bieden. Daar raakt hij ’s middags in de losgebarsten gevechten dodelijk gewond door een voltreffer. Hij wordt nog naar het ziekenhuis in Soerabaja afgevoerd, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Enkele uren later bezwijkt Jan aan zijn verwondingen. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Na de oorlog keert zijn weduwe terug naar Nederland, waar ze hertrouwt en een nieuw gezin sticht.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Annemiek Buijs Bakx zei op 16 augustus 2020

Ik heb oom Jan niet gekend. Hij is een broer van mijn moeder Aleida Bakx Verdaasdonk.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 augustus 2020

Beste Annemiek, bedankt voor je reactie. Kende je je oom Jan wellicht wel uit de verhalen over hem van je moeder?

Barbara Verdaasdonk zei op 27 september 2020

Jan Verdaasdonk was mijn opa en Hans zijn zoon mijn vader..
Mijn vader Hans Verdaasdonk is 7 okt 2016 overleden. Wat een gemis..

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 29 september 2020

Hartelijk dank voor je reactie, Barbara. Ik kan me voorstellen dat je je vader erg mist. Heeft hij misschien weleens iets over zijn vader verteld, vanuit verhalen uit de familie bijvoorbeeld? Hij was zelf natuurlijk nog erg jong toen jouw opa overleed...

Annemiek Buijs Bakx zei op 29 september 2020

Barbara en Lisette, dank voor jullie reacties. Mijn moeder Aleida Bakx Verdaasdonk sprak vaak met mij over haar broer Jan. Ik ken mijn oom Jan alleen vanuit haar verhalen en de foto's die zij mij gaf. Ik logeerde als klein meisje bij opa en oma Verdaasdonk Ibes in Tilburg. Oom Jan heeft daar gewoond. Volgens mij heb ik zoon Hans ontmoet en gesproken tijdens een familiegebeurtenis. Er is een prachtig boek geschreven door Jos Verdaasdonk in 1993 "Familie Verdaasdonk in de loop der eeuwen". Oom Jan staat daar ook in ...

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 29 september 2020

Wat mooi dat je oom Jan een plaats heeft gekregen in die familiekroniek, Annemiek. Hartelijk dank voor je reactie! Mocht je nog aanvullingen qua verhalen en/of foto's hebben voor bovenstaand verhaal, dan kun je dat ons altijd laten weten. We vinden het mooi om de beschrijvingen op onze website zo compleet mogelijk te hebben, zodat we de betrokken personen op de juiste manier kunnen herdenken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.