D.A.L. Imandt (bron: Oorlogsgravenstichting)

Dees Imandt

1919 - 1945

Dees wordt geboren op 3 november 1919 in Bergen op Zoom als tweede van de elf kinderen van Leonard Imandt en Melania van Herck. Hij groeit op in een familie waarvan veel schilders en tekenaars actief zijn. Zowel vader Leonard als Dees’ broer Charles zijn schilder en tekenaar. Dees zelf heeft een sportieve aanleg en is lid van voetbalclub MOC en turnvereniging Rapid.

Als in september 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland toeneemt, wordt Dees opgeroepen voor militaire dienst. Als soldaat neemt hij deel aan de landsverdediging en maakt hij mee hoe het Nederlandse leger capituleert. Na het verlaten van de militaire dienst gaat hij als ambtenaar werken op het distributiekantoor. Het stelt hem in staat om tijdens de Duitse bezetting bonnen achterover te drukken en zo onderduikers te helpen. Ook de rest van de familie Imandt heeft er geen geheim van gemaakt anti-Duits gezind te zijn. Regelmatig leidt dat tot getreiter en bedreigingen door de NSB’ers die bij hen in de straat wonen; eenmaal wordt zelfs geprobeerd een aanslag te plegen op de familie door een lading dynamiet in de schoorsteen te hangen.

Uiteindelijk  wordt Dees ontdekt en op 22 mei 1944 thuis door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd. Na enkele dagen vast te zijn gehouden in het Huis van Bewaring in Breda, wordt hij op 7 juni overgebracht naar kamp Vught. Vandaaruit wordt hij eind augustus aan het werk gezet in het buitencommando te Venlo voor werkzaamheden aan het vliegveld.

Op 6 september 1944, een dag na ‘Dolle Dinsdag’ wordt Dees vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht door de Duitsers geëvacueerd. Met de mannelijke gevangenen belandt hij in Sachsenhausen bij Oranienburg, om op 16 oktober verder gedeporteerd te worden naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Op enig moment wordt hij overgebracht naar het buitenkamp in Meppen-Versen, om daar onder erbarmelijk slechte omstandigheden in de steenfabrieken, kleigaten en turfvelden te moeten werken. Door mishandeling, slechte voeding en het ontbreken van medische zorg komen ruim 250 gevangenen van ziekte en uitputting om het leven. Bij het naderen van de geallieerde troepen (het kamp zou door de Polen worden bevrijd), worden de overlevenden geëvacueerd naar Neuengamme. Dees is een van degenen die op 25 maart 1945 wordt teruggevoerd naar het hoofdkamp. Zijn vermelding op de lijst van teruggestuurde gevangenen is het laatste wat ooit nog van hem is vernomen. Het is niet bekend of Dees de dodenmars naar Neuengamme heeft overleefd, of dat hij kort na aankomst daar is bezweken aan de geleden ontberingen.

In 1950 wordt in het overlijdensregister van Bergen op Zoom als datum en plaats van overlijden 3 mei 1945 te Neustadt in Holstein, aan de Lübecker Bocht, vastgelegd. In dat geval is Dees een van de 5000 slachtoffers die aan boord van de Cap Arcona is omgekomen, nadat dit schip door Britse toestellen is gebombardeerd. Dees is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

D.M. Oudesluijs zei op 9 augustus 2019

Op het monument in Bergen op Zoom staat vreemd genoeg Drunense Heide??

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 augustus 2019

Hallo Diete, dat is inderdaad vreemd. Het lijkt erop dat Dees Imandt abusievelijk is aangezien voor een van de verzetsmensen uit Bergen op Zoom die op 26 mei 1944 in de Loonse en Drunense Duinen zijn gefusilleerd. Van Dees is in elk geval bekend dat hij naar Neuengamme is gedeporteerd.

Dik Imandt zei op 25 oktober 2019

Ik vind het een eer dat ik morgen mee kan musiceren met Wachtpost 13 XXXL in het bevrijding defilé van Bergen op Zoom. Dit doe ik ook als eerbetoon aan hem. Dees was een oom van mij.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 28 oktober 2019

Wat een eer Dik, dat jij hebt mogen mee musiceren in het defilé. En wat mooi dat je dat als eerbetoon aan je oom hebt gedaan.

Kun je ons nog vertellen hoe het gegaan is?

Idia Imandt zei op 27 oktober 2020

Geachte beheerder, als één van de vele nazaten van de vader van Dees Imandt, Leonard Gustaaf Imandt, verdiep ik me regelmatig in het oorlogs- en familieverleden.
Wat ik wil aanmerken is, dat niet onomstotelijk bewezen is, dat hij op de Cap d'Arcona zat, temeer omdat er geen personenlijsten terug te vinden zijn. Het is aannemelijker dat hij onderweg erheen gefusilleerd is.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 27 oktober 2020

Bedankt voor deze relevante opmerking, Idia. Inderdaad is niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat Dees bij het bombardement zelf is omgekomen. De laatste alinea kan dus ook het beste begrepen worden als een veronderstelling, gebaseerd op de plaats en datum die in 1950 in de overlijdensakte van Dees zijn opgetekend.

Rondom de scheepsramp van de Cap Arcona zal altijd onduidelijkheid blijven bestaan over hoe de slachtoffers precies zijn gestorven. Ze konden onderweg in de trein of op dodenmars al zijn bezweken of vermoord. Aan boord, maar nog vóór het bombardement zijn talloze gevangenen bezweken. Ze konden zelfs op het andere gebombardeerde schip de Thielbek hebben gezeten, waarvan zeer weinig gevangenen de ramp hebben overleefd. Ten slotte konden ze de scheepsramp overleefd hebben, om vervolgens alsnog op het strand te worden doodgeschoten.

Het klopt dat er vlak voor de ramp al een grote groep gevangenen aan het strand is doodgeschoten, maar daarbij ging het in hoofdzaak om gevangenen uit concentratiekamp Stutthof die niet meer aan boord geladen konden worden. Dat was dus een geheel andere groep gevangenen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.