J.C. Rombouts (bron: Oorlogsgravenstichting)

Johannes Rombouts

1908 - 1942

Johannes wordt geboren op 3 maart 1908 in Ginneken en woont in Haarlem. Hij dient in Nederlands-Indië als bootsman bij de Koninklijke Marine aan boord van de Hr. Ms. Java. Op 13 februari 1942 wordt het schip ondergebracht bij het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM). Deze geallieerde vlootmacht probeert Java te beschermen tegen de invallende Japanse strijdmacht, maar wordt op 27 februari 1942 verslagen tijdens de Slag in de Javazee. De Java wordt in het gevecht tot zinken gebracht door een torpedo van de Japanse kruiser Nachi. Van de 512 opvarenden komen er 491 om het leven. Een van hen is Johannes; hij is 33 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Hans Rombouts zei op 17 mei 2021

Mijn oom ( broer van mijn vader) ik had zo graag hem leren kennen, maar helaas is hij voordat ik geboren ben (1954) gesneuveld in de slag om de Javazee. moge hij ruste in vrede. hoewel, gewetenloze schrootpiraten hebben een aantal jaren de wrakken van o.a. de kruiser Java geschonden.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 18 mei 2021

Bedankt voor je reactie Hans, ik kan me voorstellen dat je je oom graag had leren kennen. Werd zijn levensverhaal nog wel doorverteld in jullie familie?

Hans Rombouts zei op 18 mei 2021

Beste Mariët. ik moest uiteraard van mijn vader horen hoe het mijn zijn oudere broer was gegaan. Ome Jan had tegen hem gezegd kort voor de oorlog uitbrak dat hij, nog een paar jaar als bootsman moest en dan als schipper gepensioneerd zou worden. helaas.
ik heb via via mijn nicht (zijn dochter) opgespoord en van haar een foto van mijn oom gekregen. bij de koninklijke Marien zijn ze zo vriendelijke geweest om zijn personeelskaar met staat van dienst te kopiëren en die samen met nog wat andere kopieën toe te zenden. via het blad Opmaat waar ik een oproep heb gedaan. kreeg ik een reactie van iemand die met hem op de "Java" had gezeten. hij omschreef mijn oom als een bijzonder warm en hartelijk man.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 19 mei 2021

Wat mooi Hans, om te lezen dat je toch nog wat informatie uit de archieven hebt kunnen krijgen over je oom en dat je vader je ook zelf zijn verhaal heeft verteld. En wat een fijn compliment om te horen over je oom, dat hij zo'n warm en hartelijk man was. Dat maakt het allemaal des te wranger dat hij maar zo kort heeft mogen leven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.