Hendrikus wordt geboren op 25 september 1918 in de gemeente Wijk en Aalburg. Als vrijwilliger meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij de mitrailleurcompagnie van III-2 Regiment Wielrijders. Als in het voorjaar van 1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging verder toeneemt, wordt hij in Dordrecht gelegerd in het kader van de verdediging van Zuid-Holland.
Als op 10 mei 1940 het Duitse leger binnenvalt, worden Duitse paratroepen door de Luftwaffe voor de hoofdmacht uit naar Holland getransporteerd om daar strategische punten in te nemen en de Nederlandse regering tot een snelle overgave te dwingen.
De volgende dag, 11 mei, hebben Duitse troepen stelling ingenomen rond de brugoprit bij de Weeskinderendijk. De sectie van Hendrikus rijdt in de ochtend in gesloten verband en met volle vaart de Duitsers tegemoet, waar ze met spervuur worden onthaald. In het vuurgevecht vallen aan Nederlandse zijde vier zwaar gewonden en zes doden. Hendrikus raakt in de aanval zwaargewond en wordt door zijn kameraden en enkele omstanders voorzichtig weggedragen naar het Gemeenteziekenhuis in Dordrecht. Daar bezwijkt hij diezelfde dag aan zijn verwondingen. Hendrikus is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Wijk en Aalburg.
Reacties
eenheid: MC-III-2 R.W.
http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=kerwijk-h
https://www.tracesofwar.nl/sights/13449/Graf-Nederlandse-Soldaat-Wijk-e…
De dienstplichtig soldaat Hendrikus Kerkwijk verbond zich op 6 november 1939 vrijwillig als gewoon dienstplichtige van de lichting 1940 en per die datum in werkelijke dienst bij het Regiment Wielrijders. Hij werd opgeleid tot motormitraillist bij de 8e Compagnie van het Depôt Wielrijders te Gouda en vertrok vandaar in maart 1940 naar het veldleger in Veghel bij de Mitrailleur-Compagnie van III-2RW. Zijn sectiecommandant was de Reserve-Vaandrig C.J.P Blok. Deze zou naast nog 4 andere sectieleden dodelijk getroffen worden bij detzelfde Duitse hinderlaag.
Hendrik Kerkwijks' naam staat vermeld op het Gedenkmonument voor de gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.
Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchten regimenten. Heeswijk, 1995.
Zijn naam wordt vermeld op het Gedenkmonument voor gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.
Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 63.
Hartelijk dank voor de informatie over Hendrikus Kerkwijk! Hier zijn we enorm mee geholpen. We nemen het mee voor in de eregalerij van 2019.
Reactie toevoegen