J.H.J. Boerrigter (bron: Oorlogsgravenstichting)

drs. Dick Boerrigter

1906 - 1942

Johan (roepnaam Dick) wordt geboren op 13 februari 1906 in het Nederlands-Indische Djokjakarta en woont in Nijmegen. Hij is gehuwd en vader van twee dochters en een zoon. Dick is doctorandus in geologie en farmacie en werkt in Oss als apotheker bij Zwanenberg en medisch adviseur bij NV Organon. Daarnaast is hij lid van de vrijmetselarij.

In het eerste bezettingsjaar sluit Dick zich aan bij de Oranjewacht, een verzetsgroep die in juni 1940 wordt opgericht door Petrus Hoefsloot en Frans Heinekamp. Door verraad wordt hij op 28 januari 1941 gearresteerd en na proces in Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraf in de gevangenis van Scheveningen, het zogeheten ‘Oranjehotel’. Van daar wordt hij overgeplaatst naar kamp Amersfoort. De Duitsers nemen echter geen genoegen met een gevangenisstraf en beginnen een tweede proces in juni 1942 in Amsterdam. Van de 45 beklaagden worden er dan 9 ter dood veroordeeld, onder wie Dick, Hoefschoot en Heinekamp. Op 9 juli 1942 worden ze gefusilleerd in Fort bij Rijnauwen in Bunnik. Dick is 36 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Allard Bekius zei op 29 oktober 2021

In het boek Nijmegen collaboratie en verzet kwam ik naam tegen van Dick Boerrigter.
Een voormaluge straatgenoot, Witsenburgse-laan.... Bijzonder om nog meer ovet hem te lezen, ovet zijn verzetswerk.

BHIC Hilde Jansma zei op 1 november 2021

Ik kan me voorstellen dat het bijzonder is om over de uitzonderlijke daden van dr. Boerrigter te lezen. Zeker voor jou, omdat zijn leven dichtbij komt door de plek waar hij heeft gewoond- het schept toch enige band met de persoon waar je over leest als je uit dezelfde straat komt. Bedankt voor het delen!

Caroline Huisman zei op 23 augustus 2022

Ik ben zeer ontroerd om over mijn opa te lezen. Ik ben de dochter van Joyce Boerrigter een van zijn dochters. Ik heb hem helaas nooit ontmoet maar weet door mijn moeders verhalen hoe bijzonder hij was en dat hij hun brieven schreef uit de gevangenis die pas jaren na de oorlog ontvangen zijn. Ze waren half verbrand maar mijn moeder wilde dat ze bewaard werden in het museum. Helaas is mijn moeder ook overleden… maar nu zijn ze weer samen🙏🏻

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 augustus 2022

Beste Caroline, dankjewel voor jouw mooie reactie. Wat moet dat een emotioneel moment geweest zijn toen ze de brieven ontvingen. Ik kan me heel goed indenken dat je moeder ze nooit meer weg wilde doen. Mag ik vragen naar welk museum de brieven gegaan zijn?

Caroline Huisman zei op 23 augustus 2022

Beste mevr.Bruggeman,
Jazeker, ze zijn in het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Het was mijn moeders wens om deze brieven daar te bewaren. Mijn zus Hilly en haar zoon Han hebben die daar gebracht. Ja het zijn hele emotionele brieven en wij zijn dankbaar dat ze daar veilig zullen worden bewaard. Dank u wel voor uw lieve reactie❤️

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 24 augustus 2022

Beste Caroline, dank voor je antwoord. De brieven zijn daar zeker op hun plek; mooi dat jullie familie dat heeft kunnen doen. Hopelijk geeft dat ergens nog rust voor jullie.

Caroline Huisman zei op 24 augustus 2022

🙏🏻❤️ Nogmaals dank voor uw lieve reactie. Ik wens u en iedereen het beste en al het goede.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.