Salomon Wolf (bron: Eindhoven in beeld)

Salomon Wolf

1880 - 1942

Salomon wordt geboren op 28 januari 1880 in het Groningse Zuidbroek. Met zijn vrouw Sarah Polak en hun zoon Max wonen ze in Eindhoven, waar Salomon de hoofdaccountant is van Philips. Hij is medeoprichter van het Philips pensioenfonds en zou ook betrokken zijn bij de oprichting van PSV zwemmen en de winkelformule Etos.

Hij verhuist in 1939 naar Wassenaar, maar blijft dan banden houden met Philips. Tijdens de Duitse bezetting loopt hij vanwege zijn Nederlands-Israëlitische achtergrond het acute gevaar te worden gedeporteerd, maar hij wordt in eerste instantie vanwege zijn aanzienlijke positie bij Philips gegijzeld gehouden. Hij verblijft in kamp Haaren en kamp Amersfoort.

Uiteindelijk wordt Salomon alsnog vanwege zijn joodse achtergrond naar Duitsland gedeporteerd. In oktober 1942 belandt hij mogelijk in het nieuw opgerichte kamp Ratingsee bij Duisburg, een buitenkamp van Sachsenhausen. Gevangenen worden hier ingezet voor het herstel van schade van geallieerde bombardementen en het ruimen van achtergebleven, onontplofte granaten. Het is dan ook zeer gevaarlijk werk waarbij de gevangenen, verzwakt door de slechte behandeling, snel bij ernstige ongelukken betrokken raken.

Volgens de Duitse overlijdensakte overlijdt Salomon aan een vermoedelijke hartverlamming op 30 oktober 1942 om half drie 's nachts tijdens de treinreis van Oberhausen naar Duisburg. Hij is 62 jaar geworden en zou begraven zijn op het Waldfriedhof in Duisburg. Zijn vrouw en zoon overleven de oorlog en de Holocaust.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

L Bressers zei op 8 juni 2020

De gegevens over Salomon Wolf kloppen niet. Kamp Vught is pas in januari 1943 "in bedrijf" gegaan. Salomon Wolf is al op 30 oktober 1942 in Duisburg omgekomen. Waar hij wel verbleven heeft na zijn gevangenneming is mij niet bekend. Ook niet in gijzelaarskamp Haaren, zoals ook vermeld wordt.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 9 juni 2020

Beste L. Bressers, bedankt voor de opmerking. Dit klopt inderdaad niet; we gaan het verhaal aanpassen en kijken of we de correcte gegevens van zijn levensloop kunnen vinden.

Theo Pardoen zei op 12 december 2022

Ik denk dat de informatie in dit verhaal niet helemaal correct is. Salomon Wolf is van 13 augustus 1942 tot 7 oktober 1942 als gevangene opgenomen in Kamp Haaren. Vervolgens is hij naar Kamp Amersfoort verplaatst (bron: inschrijfboek Kamp Haaren). Hij is in de buurt van Duisburg om het leven gekomen: 'Auf der Bahnfart zwischen Oberhausen und Duisburg verstorben’ (bron: https://collections.arolsen-archives.org/de/search/person/76902358?s=sa…). Mogelijk zat hij in een trein die hem naar Mauthausen moest brengen, zoals veel andere Joodse gevangenen uit Amersfoort in die tijd. Hij zou op 17 november 1942 begraven zijn op het Waldfriedhof in Duisburg volgens Arolsen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 13 december 2022

Hartelijk dank voor deze informatie, Theo. Heel fijn dat je zo met ons meedenkt. Ik ga je opmerkingen voorleggen aan één van mijn collega's en hij komt er binnenkort bij je op terug.

René Veldhuizen zei op 8 mei 2023

Salomon Wolf 28-01-1880 komt niet voor in de archieven van Kamp Amersfoort hoewel wordt geschreven dat hij wel in dit kamp is geweest. Wat is de bron van deze stelling?

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 9 mei 2023

@ René Veldhuizen. De vermelding van zijn verblijf in Kamp Amersfoort is gebaseerd op de mededeling van Theo Pardoen (zie hierboven): in het inschrijfboek van kamp Haaren staat vermeld dat Salomon Wolf naar Amersfoort is overgebracht. We zullen daar nog verder navraag naar doen.

Andere bronnen vermelden vaak dat Salomon in Kamp Vught verbleef, maar dat werd pas geopend na zijn overlijden.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 15 mei 2023

@ René Veldhuizen. Theo Pardoen heeft bij navraag de volgende informatie gegeven:

Hier onder zie je de gegevens die we van Salomon Wolf hebben: inschrijfnummer, achter- en voornaam, beroep, geboortedatum en -plaats, getrouwd, jood, man, Nederlander, woonadres, datum en tijd binnenkomst in Haaren, datum en tijd vertrek uit Haaren, tenslotte waar naartoe.

Ha-572   Wolf  Salomon  Bucher Revisor

28-01-1880  Zuidbroek  v jude  M N

Eindhoven P.Dondersstraat 41

13-08-42 11:00 

U.  07-10-42 08:30 Amersfoort AA op transport

Ik heb dit gekopieerd van een digitaal bestand. Hierin zijn de gegevens gedigitaliseerd van het inschrijfboek.

Het originele inschrijfboek ligt bij het NIOD, Wij beschikken in Haaren over fotokopieën ervan.

Biedt dit meer aanknopingspunten voor je?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.