H.A.A.P. Verbunt (bron: Oorlogsgravenstichting)

Harrie Verbunt

1909 - 1944

Harrie wordt geboren op 16 december 1909 in Tilburg, waar hij werkt als gemeenteambtenaar. Samen met collega Wim Berkelmans, textielfabrikant Rob van Spaendonck en politieagent Toon van Beek beraamt Harrie begin januari 1944 een aanslag op de NSB’er Piet Gerrits. Als handlanger van de Sicherheitsdienst (SD) bij het Tilburgse politiekorps geldt hij als een van de meest gehate mensen in Tilburg tijdens de bezetting.

Afgesproken wordt dat Van Beek samen met verzetsman Joop Kerstens uit Nijmegen (voor de gelegenheid gevraagd) Gerrits dood te schieten zodra hij in zijn wagen de hoek van de Nieuwlandstraat en de Noordstraat passeert. Hier komt hij namelijk ieder avond op weg naar huis langs.

Als Gerrits’ wagen die avond de Nieuwlandstraat in is gereden, komt hij erachter dat hij gevolgd wordt door twee fietsers zonder verlichting. Het zijn de studenten Barend Busnac en Albert Meintser die door de aanslagplegers gevraagd werden om zich direct na de aanslag meester te maken van Gerrits’ aktetas met officiële papieren. Gerrits houdt ze staande, maar Barend slaat op de vlucht. Gerrits laat de wagen hierna omkeren, en keert met Albert terug naar het politiebureau, zonder te weten dat hij aan de aanslag is ontkomen.

Twee dagen later komt Barend langs op het bureau om te informeren naar Albert. Dan valt een en ander bij Gerrits op zijn plaats, want Barend blijkt een kennis te zijn van zijn collega Van Beek die inmiddels is ondergedoken en aan vervolging weet te ontkomen. Gerrits informeert de SD die Barend en Albert verhoort. Spoedig daarop worden de samenzweerders verspreid over Nederland gearresteerd. Harrie is dan ondergedoken bij zijn kennis Jan de Jong in Doorn, onderhopman bij de Nederlandse Arbeidsdienst. Zij worden samen in Doorn opgepakt.

De vijf verzetsmensen worden met nog negen andere veroordeelde verzetsstrijders (onder wie Jan de Jong vanwege het verlenen van onderdak aan Harrie) op 24 mei 1944 tijdens een zitting in de SD-Polizeigefängnis in Haaren ter dood veroordeeld. Op 26 mei 1944 worden ze naar de Loonse en Drunense Duinen gebracht en geëxecuteerd. Harrie is 34 jaar geworden.

Meerdere zoekacties om de lichamen van de gefusilleerde verzetsstrijders terug te vinden, hebben niets opgeleverd. Het is niet uitgesloten dat de Duitsers de lichamen op een later ogenblik hebben opgegraven en in een mobiele brandoven hebben gecremeerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

H Schuuring St… zei op 12 september 2019

Verbunt was gehuwd en had twee kinderen en zijn vrouw was zwanger van de derde.

Corinne Verbunt zei op 31 mei 2023

Harrie V erbuiten had vier kinderen twee zonen en twee dochters

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 1 juni 2023

Hartelijk dank voor de aanvullende informatie, Corinne. Was Harrie familie van jou? En weet je misschien ook de naam van zijn vrouw?

Collin Verbunt zei op 3 juni 2023

Hoi Lisette, ik ben de kleinzoon van Harrie. En zoals mijn moeder al zei had hij 4 kinderen. Zijn vrouw heette Tilly van Kruisselbergen.
Mocht je nog meer info willen hoor ik het graag.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 6 juni 2023

Dankjewel voor je reactie en voor de informatie, Collin. Ik geef je berichtje door aan mijn collega; mocht hij nog meer vragen hebben, dan laten we je dat natuurlijk weten. 

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 19 juni 2023

Bedankt voor de informatie, Collin. Zoals je kunt zien zijn de namen van zijn ouders en die van zijn echtgenote toegevoegd, evenals het aantal kinderen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.