W.F. Andriessen (bron: P. Siroen)

Willy Andriessen

1918 - 1944

Willy wordt geboren op 30 november 1918 in Magelang op Java, in een familie van KNIL-militairen. Nadat hij de middelbare school in Nederlands-Indië heeft afgerond, gaat Willy naar Nederland om opleiding te volgen aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Door de Duitse bezetting kan Willy zijn militaire loopbaan niet voortzetten en dus onderneemt hij in 1941 een poging om naar het Verenigd Koninkrijk uit te wijken. Onderweg in Frankrijk wordt hij echter gearresteerd, dichtbij de Frans-Zwitserse grens vastgehouden en vervolgens teruggestuurd. Terug in Nederland gaat hij actief deelnemen aan het verzet in ’s-Hertogenbosch. In april 1944 wordt Willy door de landelijke verzetsleider Theo Dobbe aangesteld als hoofd van Knokploeg Margriet die in en rond ’s-Hertogenbosch actief is. Willy gaat wonen in het huis van Chris Smits in de Jasmijnstraat in Hintham, waar het hoofdkwartier van de groep is gevestigd.

Willy’s knokploeg is een van de actiefste in Noord-Brabant. Ze voeren verschillende overvallen uit op distributiekantoren, plegen sabotage, bevrijden gevangenen en liquideren landverraders. Hun belangrijkste slachtoffers zijn de beruchte Veghelse politieagent ‘De Kin’ en Hermanus Apeldoorn, de NSB-burgemeester van Oss.

Op 14 augustus 1944 worden enkele leden van de knokploeg in Lieshout gearresteerd, wat leidt tot de ontruiming van het hoofdkwartier in Hintham. Willy wordt daar door de Duitsers opgepakt en naar kamp Vught overgebracht. Op 19 augustus wordt hij samen met de die dag gearresteerde ploeggenoten Jac. Kruijssen, Chris Smits en Piet Swinkels gefusilleerd als represaille voor de moordaanslag op Apeldoorn. Willy is 25 jaar geworden.

Zijn ouders vernemen pas twee jaar later, als ze terugkeren naar Nederland, van het overlijden van hun enige zoon.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Erwin zei op 13 september 2023

Niets kan het goedmaken wat deze helden hebben verricht voor ons land laten we ze nooit vergeten

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 september 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Erwin. Heel mooi dat jij de gesneuvelden ook blijft herdenken. Heb je misschien een connectie met Willy Andriessen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.