A. van Overveld (bron: L. van Overveld)

Adrianus van Overveld

1907 - 1945

Adrianus wordt geboren op 27 september 1907 in Oud en Nieuw Gastel. Hij is getrouwd met Maria van de Wouw met wie hij in Roosendaal woont.

Na het einde van de Duitse bezetting meldt Adrianus zich bij het Militair Gezag dat voorlopig de bestuurstaken over het recent bevrijde Nederland op zich neemt. Kort na de oorlog is het van wezenlijk belang dat de openbare orde gehandhaafd blijft en dat Nederland weer een veilig land wordt. Om dit laatste mogelijk te maken, zet het Militair Gezag mijnruimers in om achtergebleven mijnen onschadelijk te maken.

Deze belangrijke taak brengt onvermijdelijk enorme risico’s met zich mee en regelmatig gaat het dan ook fout bij het ontmantelen van landmijnen. Vooral mijnen die lang hebben gelegen, worden na verloop van tijd instabiel en komen bij de minste of geringste beroering tot explosie.

Adrianus komt op 5 augustus 1945 in Roosendaal om het leven, vermoedelijk tijdens een dergelijke ontmantelingsactie. Hij is 37 jaar geworden. De inzet van Nederlanders neemt na korte tijd drastisch af. Als strafmaatregel - en ondanks dat het in strijd was met de Geneefse Conventie - worden naderhand Duitse krijgsgevangenen ingezet om hun eigen mijnen te ruimen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rini van Zantvliet zei op 30 oktober 2023

Mijn opa die ik nooit heb kunnen ontmoeten.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 31 oktober 2023

Wat verdrietig dat je je opa nooit hebt ontmoet, Rini. Hartelijk dank voor je reactie. Werd er in jouw familie weleens wat over hem verteld? 

Ine zei op 4 juli 2024

Mijn opa .mijn moeder vertelde altijd over hem dat hij na de oorlog gestorven is .

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 10 juli 2024

Wat verdrietig Ine, dat je opa nét na de oorlog gestorven is bij dit gevaarlijke en helaas zeer noodzakelijke werk. Wat zal hij gemist zijn in zijn gezin.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.