Krijn Roest (bron: J. Renders)

Krijn Roest

1921 - 1944

Krijn wordt geboren op 23 mei 1921 in Schoten bij Haarlem als zoon van Wilhelmus Roest en Petronella Heidveldt. Na zijn schooltijd gaat hij aan de slag als zuivelbereider. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar de ervaringen zijn zo slecht dat hij tijdens verlof besluit niet meer terug te keren. Hij duikt onder in Aarle-Rixtel, waar hij samen met een andere onderduiker, Henk Janssen op de Heikant terechtkomt. Daar gaat Krijn werken op de boerderij van de familie Van de Heyden en Henk bij de familie Van Rixtel.

Terwijl ze zo als arbeidskrachten poseren, komen ze in contact met de ondergrondse en besluiten zich al snel bij hen aan te sluiten.

Op 25 september 1944 wordt oostelijk Helmond bevrijd en dan gaat ook in Aarle-Rixtel het gerucht rond dat de Duitsers gevlucht zijn. Na een voorverkenning blijkt dat in Bakel nog een drietal Duitsers zijn achtergebleven op de boerderij van de familie Donkers op het Mathijseind. Krijn krijgt opdracht om met Henk en een aantal strijders van de Binnenlandse Strijdkrachten de Duitsers te arresteren. Gewapend met een stengun, gekregen van de Amerikanen in Son, gaan ze op pad. De familie Donkers had van tevoren opdracht gekregen om eten te koken voor de Duitsers, zodat de BS’ers hen kan overvallen en arresteren.

De BS’ers verspreiden zich, omsingelen de boerderij en vallen de keuken binnen. Die blijkt dan al leeg te zijn en juist op dat moment klinken er schoten aan de voorkant van de boerderij. Daar treffen de BS’ers Krijn zwaar bloedend in de deuropening, met een schotwond in zijn lies. Hij wordt met spoed overgebracht naar het Anthoniusgasthuis in Helmond, maar bij aankomst blijkt hij al door ernstig bloedverlies te zijn overleden. Krijn is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

De Duitsers die hem tijdens hun vlucht hebben neergeschoten, worden later alsnog opgepakt en aan de geallieerden overgedragen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

henk roest zei op 5 mei 2021

krijn was een oom van mij ik heb hem niet gekend ik ben in 1943 geboren

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 6 mei 2021

Bedankt voor je reactie Henk. We hopen op deze manier hem toch eer aan te doen, door zijn (en andere) levensverhalen te blijven vertellen. Zo hopen we hem in onze herinnering te mogen houden. Dat zal vast ook voor jouw familie gelden.

J. Renders zei op 5 mei 2023

Gisteren werd zijn naam weer genoemd. Opdat we nooit vergeten...

rob roest zei op 6 mei 2023

was ook mijn oom heb hem niet gekend ik ben van 1945

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 mei 2023

Hartelijk dank voor jullie reacties! Heel mooi dat jullie Krijn Roest herdenken en er mede voor zorgen dat de herinnering aan hem niet verloren gaat.

Aar, van der zei op 31 oktober 2023

Krijn was een broer van mijn oma, Jo Roest, mijn moeders neef. Mijn moeder heeft mij dit verhaal verteld: Krijn schijnt nog voordat hij werd doodgeschoten te hebben gezegd: "nog even een sigaret voor ik op mijn dooie rug val". Helaas werd dit werkelijkheid. Ik vind dit eerbetoon erg mooi! Dank hiervoor!

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 november 2023

Dank voor je mooie compliment, ook wij vinden het erg mooi om door middel van onze website de herinnering aan deze overledenen toch levend te houden. En dat gebeurt nóg meer, door reacties van jullie als nabestaanden/familie/betrokkenen bij deze mensen. Dus veel dank daarvoor.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.