Frans van Thoor

Frans van Thoor

1922 - 1942

Frans wordt geboren op 3 april 1922 in Eindhoven als zoon van Janus van Thoor en Francisca Roefs. Hij woon thuis en werkt als venter bij de melkhandel van zijn vader.

Frans wordt herinnerd als verzetspleger, maar hierover is niets bekend. Wel is bekend dat Frans wordt veroordeeld voor het kopen van gestolen fietsenbanden van een kennis. Hij krijgt een taakstraf opgelegd in Duitsland en belandt in het stadsdeel Heerte te Salzgitter, waar hij wordt tewerkgesteld voor de Duitse oorlogsindustrie.

Arbeiders, kampgevangenen en veroordeelden zoals Frans die in het kader van de Arbeitseinsatz naar Duitsland zijn gedeporteerd, worden in deze industriestad aan het werk gezet in de Reichswerke Hermann Göring, een conglomeraat van ijzerertsmijnen en -fabrieken. Onder erbarmelijke omstandigheden maken de arbeiders er lange, zware dagen bij de productie van wapens, munitie en voertuigen voor het Duitse leger. Ondertussen lijden ze ernstig onder het gebrek aan adequate voeding, hygiëne, huisvesting en medische zorg. In hun verzwakte toestand lopen de arbeiders ook het risico bij ernstige ongelukken betrokken te raken. Vanwege het enorme belang van Salzgitter als industrieel centrum voor de Duitse wapenproductie, is de stad bovendien regelmatig het doelwit van geallieerde bombardementen.

Op 16 december 1942 ziet Frans tijdens werk in Heerte dat een medegevangene het zwaar heeft en deelt hem wat van zijn voedsel. De bewakers zien dit en plaatsen Frans voor straf in een bak met ijskoud water. Dit wordt hem fataal; hij krijgt een hartstilstand en overlijdt ter plekke op 20-jarige leeftijd. Frans vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Kees zei op 14 februari 2024

Frans was de broer van mijn oma
Anna van Dooren-van Thoor
Heldin al gedurende haar leven
Groet kees

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 15 februari 2024

Hartelijk dank voor je reactie, Kees. Heeft je oma weleens over haar broer en zijn tragische lot verteld?

Pim van Meurs zei op 20 februari 2024

Broer van Kees and kleinzoon van Anna van Thoor, zuster van Frans van Thoor. Anna en haar man. Wim van Dooren zijn actief geweest in het verzet en hadden twee joodse families verborgen boven.
Anna vertelde niet veel over haar broer anders dan dat hij in duitsland vermoord was in het gevang.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 21 februari 2024

Bedankt voor je reactie Pim, wat mooi dat diverse familieleden zo actief waren in het verzet. En wat moet het gemis van haar broer groot geweest zijn voor Anna, jouw oma.

Kees zei op 22 februari 2024

Het verlies van Frans was het grootst voor zijn moeder… enigste zoon… (en daarnaast in de oorlog een dochter verloren aan zwangerschaps vergiftiging). Ik herinner me dat oma een ijzeren veldfles van Frans had waar ze vaak bloemen 🌹 in deed….

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 februari 2024

Dat snap ik helemaal Kees, dat is voor een moeder ook het allerergste wat je maar kunt bedenken. Maar wat mooi van die bloemen in de veldfles van Frans. Een heel mooi gebaar wat haar hopelijk wat troost kon bieden.

Kees zei op 29 februari 2024

Gisteren mijn tante gesproken en die komt met een ‘andere versie’ nml. dat Frans in het DUitse kamp -2 dagen voordat hij terug zou keren- aardappelschillen zou hebben gegeten die bestemd waren voor dieren… vervolgens is hij door een bewaker doodgeslagen! Klinkt wat minder heroïsch 😜 groet kees

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 maart 2024

Dat is inderdaad een andere loop van het levensverhaal van Frans, maar eigenlijk nét zo erg.  Is de oorzaak van overlijden van Frans hen wellicht ook ooit schriftelijk meegedeeld?

Kees zei op 1 maart 2024

Geen idee… hij zat daar volgens mij met een ‘vriend’ die er bij was en het overleefd had en de familie zou hebben geïnformeerd over de laatste momenten van Frans…. Ik heb ooit wel vernomen dat de familie nog wat bezit zou hebben gekregen, maar een officiële doodsoorzaak…. Geen idee, er is vast een overlijdensakte maar of daar precies in staat wat er is gebeurd? Groet kees

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 maart 2024

Dat denk ik eigenlijk ook niet Kees, dat dat er in zal staan. Maar zeker bedankt voor je aanvullende informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.