Harry wordt geboren op 2 januari 1883 in ’s-Hertogenbosch en woont in Haarlem met zijn vrouw en zes kinderen. Hij is directeur is van de drukkerij van Sint Jacobs Godshuis, waar hoofdzakelijk rooms-katholiek drukwerk wordt gemaakt.
Tijdens de Duitse bezetting is Harry niet aangesloten bij een verzetsorganisatie. Wel drukt hij na 5 september 1944, Dolle Dinsdag, op verzoek van het verzet een aantal rood-wit-blauw omrande affiches. Hierop wordt de bevolking opgeroepen om na de bevrijding geen ‘bijltjesdag’ voor de NSB’ers te beginnen. Ook drukt hij armbanden voor de Binnenlandse Strijdkrachten.
De bevrijding laat na Dolle Dinsdag echter nog lang op zich wachten. Zuid-Nederland wordt weliswaar in de loop van september en oktober 1944 bevrijd, maar het noorden van Nederland lijdt nog tot mei 1945 onder de Hongerwinter en het regime van de Duitse bezetter. Harry verstopt het gevaarlijke drukwerk in een geheime bergplaats op zolder, naast het aangrenzende weeshuis van Sint Jacobs Godshuis.
Op zondagochtend 18 maart 1945 wordt Harry’s woning overvallen door de Sicherheitsdienst (SD). Bij de huiszoeking wordt niets gevonden, maar Harry wordt samen met zijn schoonzoon Wim van der Linden gearresteerd en vastgezet in de Weteringschans in Amsterdam. Na hardhandig verhoor wijst Harry op 30 maart de schuilplaats aan van het drukwerk, dat de volgende dag wordt opgehaald. Harry laat echter niet los wie zijn opdrachtgevers zijn.
Elke week bezoekt de familie de Weteringschans en neemt de vuile was van Harry en Wim mee naar huis brengt hen schone kleren. Op 20 april neemt het gevangenispersoneel de schone kleren voor Wim wel aan, maar niet meer voor Harry. Voor de familie is dit een onheilspellende aanwijzing dat Harry vermoedelijk niet meer in leven is.
Vijf dagen eerder is hij uit zijn cel gehaald en met negentien andere gevangenen uit Amsterdam naar Sint Pancras gebracht. Die voorgaande nacht waren drie verzetsstrijders erin geslaagd de spoorbrug bij het Meertje van Leyen, op het traject tussen Alkmaar en Den Helder, op te blazen. Als vergeldingsmaatregel worden de twintig gevangenen in de avond van 15 april 1945 in een halve cirkel gezet en door het vuurpeloton gefusilleerd. Zijn familie had dus gelijk, Harry was gedood. Hij is 62 jaar geworden.
Reacties
Met de mij bekende gegevens heb ik BHIC in 2017 deze Habraken aangedragen.
Vind heden op onderstaande link een stuk stamboom. Misschien weet de bouwer van de boom meer?
Betrouwbaar gegevens op deze links is voor mij een vraagteken.
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-baas-vanheeswijck/I19684.php
Nog meer links gevonden:
www.eerebegraafplaats.nl/HarryHabraken.html
https://www.myheritage.nl/person-1500873.../henricus-johannes-habraken-
https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/56796/henricus-johannes-habra…
https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/Node/3257
Misschien heeft BHIC er iets aan
Dag Marten, nog hartelijk dank voor de doorgezonden links met genealogische gegevens. Inderdaad is het moeilijk om te bepalen in hoeverre deze gegevens betrouwbaar zijn. We zien nogal eens dat informatie uit openbare bronnen letterlijk van elkaar over worden genomen, dus ook met eventuele fouten. We gaan er in ieder geval mee aan de slag!
Op 15 april 2024 verschijnt in herinnering aan Harry Habraken een boek over hem van de Haarlemse historicus Jan de Roos. Ben benieuwd.
Wij zijn ook heel benieuwd! Fijn dat je ons hierop attendeert, Hans. Hartelijk dank voor je reactie!
Reactie toevoegen