D.J. den Engelsen (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Nies den Engelsen

1921 - 1944

Nies wordt geboren op 1 april 1921 in Zevenbergen als een na jongste in een gereformeerd gezin van zes kinderen. Zijn ouders hebben in Zevenbergen een manufacturenwinkel, maar vader overlijdt als Nies vijf jaar oud is, zodat zijn moeder de winkel alleen voortzet. Vanwege haar slechte gezondheid komt het meeste werk op de schouders van de twee oudere zussen van Nies. Tijdens de meidagen van 1940 wordt de winkel met het belendende woonhuis door een bom getroffen, maar twee jaar later is de winkel heropend.

Predikant ds. J.S. van de Weg introduceert Nies in het verzet en neemt op termijn diens plaats in het verzet zelfs over. Vanaf 1943 is Nies verspreider van verzetskrant Trouw, maar na de arrestatie van de Zeeuwse verspreider Kees de Graaff, komen de Duitsers Nies op het spoor. Op 23 oktober 1943 wordt Nies gearresteerd en vastgezet in de Polizeigefängnis te Haaren, waar hij zwaar wordt mishandeld door Erich Gottschalk die met de opsporing van Trouw is belast. Gottschalk reageert zijn woede af op Nies, omdat hij hem verantwoordelijk houdt voor de (naar later blijkt, niet plaatsgevonden) liquidatie van zijn informant die Kees de Graaff eerder heeft aangegeven.

Tijdens zijn verblijf in Haaren wordt Nies ernstig ziek. Als eind juli 1944 de leden van Trouw vanuit Haaren naar kamp Vught worden overgebracht, blijft Nies achter, maar op 5 augustus wordt ook hij overgebracht voor voltrekking van het doodvonnis. In de avond van 10 augustus wordt hij naar de fusilladeplaats gebracht en samen met vijftien andere verspreiders geëxecuteerd. Nies is 23 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

CHM Gils-Melisse zei op 20 september 2019

we bidden voor allen die hun leven gaven voor onze vrijheid

Ellie Stoop zei op 20 september 2019

Ik heb altijd over hem gehoord en kwam als jong meisje in de winkel van zijn zussen. Lieve vrouwen, maar wat een verdriet moeten zij altijd hebben gehad omtrent het lot van hun broer. Er is in Zevenbergen ook een straat naar hem vernoemd en er is een plaquette waar ook zijn naam op staat.
Heel erg dat hij nog zo gemarteld is en daarna op die vreselijke plek doodgeschoten. Hij was nog zo jong. Echt een held...........

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 20 september 2019

Dank voor jullie mooie reactie, CHM Gils-Melisse en Ellie Stoop.

Jeanne Van Hoogdalem zei op 20 mei 2024

Ik heb een brief in mijn bezit die Nies heeft geschreven aan een celgenoot. Dat was mijn oudoom. Zijn er nog familieleden van Nies die daar belangstelling voor hebben?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 mei 2024

Wat mooi dat je die brief nog hebt, Jeanne! Mocht iemand interesse hebben, laat het ons dan gerust weten. Wij kunnen namelijk achter de schermen e-mailadressen met elkaar uitwisselen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.