J.J. Goudkuil (bron: J. Goudkuil)

Jo Goudkuil

1906 - 1945

Jo wordt geboren op 22 januari 1906 in Apeldoorn als een van de elf kinderen van Albert en Hendrika Goudkuil. Hij woont met zijn vrouw Elizabeth en hun vier kinderen in Eindhoven, waar hij huisschilder is.

Tijdens de Duitse bezetting verleent hij hulp aan Joodse onderduikers en is hij verspreider van het illegale blad Vrij Nederland. Nadat Jo is ontdekt, wordt hij hiervoor gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland. Op 26 mei 1944 wordt hij binnengebracht in concentratiekamp Dachau, waar hij op 28 februari 1945 bezwijkt aan de gevolgen van het extreem harde regime, ondervoeding en mishandeling. Jo is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Bianca Goudkuil zei op 21 april 2020

Helaas nooit mijn opa gekend, maar elk jaar op 4 mei steek ik een kaarsje voor hem aan.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 april 2020

Heel mooi dat jij je opa elk jaar op deze manier herdenkt, Bianca. Bedankt voor je reactie. Werd er in jouw familie veel over hem gesproken? Als je ons meer over hem kunt vertellen, dan horen we het natuurlijk graag.

Lisa Wijgergans zei op 6 juni 2024

Opa heeft het nooit over de dood van zijn vader gehad, dat was te pijnlijk denk ik. Wel weet ik dat hij veel liefde had voor zijn vader. Ik zou graag een keer naar dachau willen om een bloemstuk te kunnen leggen voor mijn overopa.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 6 juni 2024

Hartelijk dank voor je reactie, Lisa. Wat mooi dat je het plan hebt om eens naar Dachau te gaan om daar je overgrootvader te gedenken. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.