Antoon van Liempd (bron: Heemkundekring Schijndel)

Antoon van Liempd

1906 - 1940

Antoon wordt geboren op 30 januari 1906 in Schijndel, als zoon van bakker Johannes van Liempd en Maria Mallens. Net als veel andere Schijndelaren gaat hij na zijn schooltijd aan de slag bij de kousenfabriek Jansen de Wit in het dorp. Van jongs af aan heeft Antoon (hij wordt ook Tonny genoemd) echter een grote passie voor het vliegen en daarom meldt hij zich in 1930 als vrijwilliger bij de militaire reserve voor de opleiding tot vlieger. In maart 1932 volgt zijn benoeming tot sergeantvlieger bij de Militaire Luchtvaart, waarna hij in de komende jaren zijn vaardigheid bijhoudt door veel uren in de lucht door te brengen.

In 1937 trouwt Antoon met zijn plaatsgenote Johanna Hermes, met wie hij een dochter heeft. In deze periode wordt Antoon ook lid van de Bossche Filatelistenvereniging.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Antoon onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de 3e Verkenningsgroep van het 2e Luchtvaartregiment. Antoon wordt gestationeerd op de hulpvliegbasis Ruigenhoek bij Noordwijkerhout in Zuid-Holland. In de eerste uren na de Duitse inval op 10 mei 1940 zijn de vliegers op Ruigenhoek er nog niet van op de hoogte dat Nederland in oorlog is. Pas als vliegers van Schiphol wegens het Duitse bombardement daar moeten uitwijken naar Noordwijkerhout en vertellen wat er is gebeurd, wordt groot alarm geslagen. Alle toestellen gaan de lucht in; Antoon krijgt die ochtend de opdracht samen met 2e luitenant-waarnemer Van Huizen vliegveld Valkenburg te verkennen. Hiervoor maakt Antoon gebruik van een sterk verouderd Fokker-toestel, dat echter populair is bij de Nederlandse vliegers vanwege zijn grote wendbaarheid en solide Rolls-Royce-motor. Later die dag voert Antoon ook een verkenningsvlucht uit boven Schiphol om daar de aanzienlijke schade op te nemen.

De volgende dag voert Antoon een verkenningsvlucht uit met sergeant-waarnemer Kenemans boven Arnhem en Ede. Daar moeten ze zo laag mogelijk vliegen voor een zo nauwkeurig mogelijke observatie. Omdat de motor van het vliegtuig echter hapert, moet de tocht voortijdig afgebroken worden en keert Antoon terug naar Ruigenhoek.

In de ochtend van 12 mei 1940 voert Antoon met 1e luitenant-waarnemer Eenkhoorn onder begeleiding van drie jachtvliegtuigen bombardementen uit op Duitse troepen en artilleriestellingen tussen Delft en Rotterdam. Nog diezelfde dag meldt hij zich als een van de eersten vrijwillig voor een gevaarlijke opdracht: het bombarderen van de Duitse troepen en stellingen tussen Rhenen en Wageningen om de Duitse opmars naar de Grebbeberg te stuiten. Samen met luitenant-waarnemer Vrins stijgt Antoon ’s avonds in een van drie Fokker-toestellen op van Ruigenhoek naar de Grebbeberg, ditmaal zonder de begeleiding van jachtvliegtuigen.

Ter hoogte van Culemborg wordt het verband al beschoten, maar ze kunnen zonder schade verder vliegen. Richting de Grebbelinie maken de vliegtuigen hoogte om het front goed in zicht te krijgen. Onverwachts zitten Duitse jachtvliegtuigen met ratelende mitrailleurs hen op de staart en wordt het verband verbroken. Twee van de drie toestellen, onder welk dat van Antoon, raakt beschadigd en moet een noodlanding maken (het derde toestel weet terug naar Ruigenhoek te ontsnappen). Antoon moet landen in Wageningen achter de Duitse linies en zet daar het beschadigde toestel behendig aan de grond. Zodra Duitse infanteristen het toestel naderen, komt Antoon met opgestoken armen tevoorschijn om zich over te geven. Toch wordt hij onmiddellijk doodgeschoten. Luitenant Vrins hield zich verborgen en wordt in krijgsgevangenschap afgevoerd.

Antoon is 34 jaar geworden. Postuum wordt hem in 1946 door Prins Bernhard de Bronzen Leeuw toegekend voor zijn betoonde moed. Hij rust op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marten Tilstra zei op 12 december 2017

In maart van dit jaar 2017 heb ik oa data over A van Liempd afgegeven bij BHIC.
Bij zijn overgave koudweg gefusilleerd door de Duitsers, 12 mei 1940. Deze foto's horen bij een artikel in de Hertogpost.
Oorsprong beide bidprentjes is Heemkundekring Schijndel aan Huber van Werkhoven

W Kemps zei op 1 maart 2018

Een dochter van hem woont nog in het oosten van het land. (Marian) !

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 1 maart 2018

Dag W. Kemps, bedankt voor de reactie! Mocht Marian belangstelling hebben, dan komen wij natuurlijk graag met haar in contact.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.