M.G. van Bruggen (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Rien van Bruggen

1901 - 1944

Rien wordt geboren op 30 juni 1901 in Tilburg en woont in Eindhoven waar hij werkt als chemicus. Tijdens de Duitse bezetting is hij samen met de Eindhovense rechercheur Harry Aarts actief in de pilotenlijn waarlangs neergehaalde geallieerde piloten naar de Nederlandse grens worden gesmokkeld. Hiervoor maakt Harry gebruik van een politiewagen, om de kans op aanhouding in de spertijd te verkleinen. Het Belgische verzet helpt de vluchtelingen vervolgens naar Engeland terug te keren.

Op 8 juli 1944 wordt Harry echter alsnog betrapt en samen met zijn verzetskameraden Jan Brunnekreef en Piet Haagen en twee geallieerde piloten gearresteerd. Het netwerk wordt opgerold. De dag erop wordt ook Coba Pulskens, de Tilburgse verzetsvrouw die een centrale rol heeft in de pilotenlijn, aangehouden, met de drie piloten die in haar huis worden aangetroffen. Ook Rien wordt gearresteerd en afgevoerd naar kamp Vught. In de avond van 19 augustus 1944 wordt hij samen met Harry Aarts, Jan Brunnekreef en Piet Haagen gefusilleerd. Rien is 43 jaar geworden en wordt wegens zijn verdiensten postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

c. verhagen zei op 13 december 2017

Geboren te Tilburg op 30 juni 1901
Overleden in Kamp Vught op 19 augustus 1944, 43 jaar oud.
Of de naam goed is weet ik niet, mijn vader collega agent in Eindhoven, noemde hem Verbruggen?!.
Zie Harrie Aarts uit Westerhoven. Hij zat in de zelfde auto die aangehouden werd.
Zij zijn voor mij helden, zij hebben mijn vader niet verraden, die in hetzelfde "clubje " zat.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 december 2017

Dag C. Verhagen, hartelijk dank voor uw reactie. Inderdaad verdienen zij alle respect!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.