W.A. de Leeuw (bron: M. Raaijmakers)

Wilhelmus de Leeuw

1904 - 1940

Wilhelmus wordt geboren op 3 december 1904 in Hooge en Lage Zwaluwe en woont in Ginneken. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het bataljon Spoorwegtroepen. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij gestationeerd in Dordrecht als onderdeel van de bewaking van het station, het emplacement en de spoorbrug.

Op 10 mei 1940 behoort Wilhelmus met zijn sectie tot de eerste soldaten in Dordrecht die geconfronteerd worden met Duitse luchtlandingstroepen. In hun blikveld komen ze met parachutes neer en bewegen zich hun kant op, maar de sectiecommandant heeft de manschappen ruimschoots van munitie voorzien. Zodra de Duitsers zich hebben verzameld bij de Julianakerk, wordt direct het vuur geopend. De Duitse soldaten gaan over tot de aanval wat uiteindelijk vooral aan hun eigen zijde tot veel slachtoffers leidt.

Wilhelmus maakt op dat moment onderdeel uit van een wachtpost van drie man op de spoorbrug. Hij raakt in gevecht met een Duits peloton dat in Zwijndrecht was neergekomen en de spoorbrug over de Oude Maas aanvalt. Bij dit korte gevecht sneuvelt Wilhelmus bij het burgwachtershuisje op de brug. Hij is 35 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Breda op de rooms-katholieke begraafplaats Laurentius.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Leeuw de W.A. soldaat

De 3e sectie van de 2e Wegcompagnie - Bataljon Spoorwegtroepen - had als taak om het station, spoorbrug en emplacement van Dordrecht te bewaken alsmede de spoorbrug voor gemotoriseerd vervoer overschrijdbaar te maken voor de evacuatie van het Veldleger uit Noord-Brabant. Daartoe had zij de beschikking over twee vrachtwagens met houten vlonders om tussen en naast de rails te kunnen plaatsen. De circa 60 man sterke sectie had haar kwartier in de villa Weizigt, vlakbij de spoortunnel en naast het Bos van de Roo. De sectie werd als eerste van alle Nederlandse troepen in Dordrecht op 10 mei in de vroege ochtend met de parachutisten van 3./FJR1 geconfronteerd, wiens landingszone op zichtafstand van de genisten was. Dankzij het juiste beleid van de sectiecommandant, waren alle wachtposten en manschappen voorzien van een 60 patronen rantsoen en waren bovendien wachtposten en patrouilles uitgezet. Toen de Duitsers zich verzamelden nabij de Julianakerk, werd direct door de genisten het vuur op hen geopend. Daarop maakte de Duitse bevelhebber de fout direct te reageren door een offensieve actie met twee van zijn pelotons te ontwikkelen tegen de spoorwegtroepen. Een actie die niet alleen zijn eenheid duurzaam bond, maar die hem ook het leven kostte.
Soldaat de Leeuw behoorde tot de driemans wachtpost op de spoorbrug en sneuvelde in het korte gevecht met het 3e peloton van 3./FJR1 dat als enige in Zwijndrecht was geland en de spoor- en verkeersbrug over de Oude Maas aanviel. Hij sneuvelde bij het brugwachtershuisje op de brug.
Bron: “Stichting Kennispunt Mei 1940 – A.M.A. Goossens”
Eenheid: 3e sie. 2e wg cie. Bat. Spw. Troepen
Begraven: Breda rkbp "Laurentinus" 20 / 8

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.