A. Heijnen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Adrianus Heijnen

1924 - 1944

Adrianus wordt geboren op 25 september 1924 in Woensdrecht. Omdat hij tijdens de Duitse bezetting actief was in het verzet, kan Franciscus zich tegen het einde van de oorlog aansluiten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 1 oktober 1944 wordt door Britse, Canadese en Poolse eenheden begonnen met de operatie die bekend is komen te staan als de Slag om de Schelde. Hiermee wordt beoogd de haven van Antwerpen voor de geallieerde bevoorrading over de Schelde, dan nog in Duitse handen, te openen. De toegangswegen tot Zeeland en de Scheldemonding zijn voor zowel de Duitsers als de geallieerden van cruciaal belang. Woensdrecht, aan de hoofdtoegang tot Zeeland, krijgt het in de loop van de slag zeer zwaar te verduren. Als het dorp op 23 oktober wordt bevrijd, is het dorp vrijwel totaal verwoest.

Ook daarna blijft het niet veilig in het gebied dat nog bezaaid ligt met achtergebleven mijnen en munitie die na de bevrijding de nodige slachtoffers eisen. Adrianus is er daar mogelijk een van; hij komt op 4 november 1944 in Woensdrecht om het leven. Hij is 20 jaar geworden en rust op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.