A.J. Jacobs (bron: E. Laurant)

Adrianus Jacobs

1912 - 1940

Adrianus wordt geboren op 15 maart 1912 in Helmond. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als korporaal ingedeeld bij de infanterie. Als de oorlogsdreiging in de eerste maanden van 1940 ook voor Nederland toeneemt, wordt Adrianus in Cuijk gelegerd als verdediger van de Maaslinie. Samen met soldaten Jan Poppeliers en Markus van ’t Geloof bemant Adrianus kazemat S-95 op de Odiliadijk tussen Cuijk en Sint Agatha.

Als het Duitse leger in de vroege ochtend van 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, worden de kazematten onmiddellijk onder vuur genomen. Een uur later wordt de artillerie ingezet en de ene na de andere kazemat in de linie uitgeschakeld. De mannen van S-95 houden stand, totdat een voltreffer door het rechter schietgat in een klap hun leven beëindigd. De lichamen zijn door de explosie volledig verbrijzeld. Soldaat Jan Bavinck uit Breda probeert het drietal nog te helpen, maar wordt onderweg naar de kazemat doodgeschoten.

Adrianus is 28 jaar geworden en wordt thuis in Helmond begraven. De kazemat waarin de drie soldaten zijn gesneuveld, is in juli 1998 in het kader van de rivierdijkversterking verplaatst naar het terrein van Oorlogsmuseum Overloon.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.