Adriaan Sars (bron: collectie Harry Lucas)

Adrianus Sars

1905 - 1945

Adrianus wordt geboren op 26 december 1905 in ’s-Hertogenbosch en is kapelaan in Roermond. Ten tijde van de Duitse bezettingsjaren is hij aangesloten bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in zijn woonplaats. In het najaar van 1944 heeft een Duitse soldaat een vermoeden gekregen van zijn illegale activiteiten. Een aanvaring met Adrianus over de ontruiming van de sacristie vormt het voorwendsel om de kapelaan op 17 december van dat jaar te arresteren. Hij wordt afgevoerd naar Duitsland, waar hij op 18 februari wordt binnengebracht in concentratiekamp Buchenwald. Door de snelle verslechtering van de oorlogssituatie voor de Duitsers worden in deze maanden de gevangenen van concentratiekampen veelvuldig op transport of op dodenmars gezet om uit handen van de geallieerden te blijven.

Ook kapelaan Adrianus wordt dat voorjaar vanuit Buchenwald met onbekende bestemming gedeporteerd. Later blijkt dat hij op 23 april 1945 in het Beierse Passau is overleden aan de mishandelingen en uitputting van de tocht. Hij is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.