A. Oud (bron: J. Oud)

Anne Oud

1922 - 1945

Anne wordt op 4 september 1922 geboren in Buren op Ameland in een rooms-katholieke familie en volgt ten tijde van de Duitse bezetting volgt de opleiding tot politieagent. Dit plaatst hem en andere Nederlandse agenten voor het dilemma in hoeverre mee te gaan met de bezetter. Als enige gewapende en geüniformeerde macht waarvan de Duitsers het bestaan moesten accepteren, wordt de politie doelwit van indoctrinatie en gestimuleerd tot actieve collaboratie met de SS en Duitse politie. Dit vindt in het bijzonder plaats op de Politie Officieren School in Apeldoorn en het Politie Opleidingsbataljon te Schalkhaar.

Nederlandse politieagenten zijn, evenals de marechaussees, echter lang niet altijd actieve collaborateurs, maar zijn in dienst gegaan omdat ze bijvoorbeeld hun vaders beroep willen uitoefenen, of omdat ze in het dienstverband een manier zien om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Als gevolg daarvan hebben de Duitsers regelmatig te maken met ongehoorzaamheid en gebrek aan discipline bij de Nederlandse agenten. Met het verstrijken van de oorlogsjaren neemt het aantal incidenten van werkweigering en sabotage (in de vorm van het achterover drukken van wapens) snel toe. Vanaf zomer 1943 duiken de eerste agenten onder.

Anne is na zijn opleiding in Schalkhaar ingedeeld bij de Politie Compagnie Eindhoven die in de Willem II-kazerne in Tilburg is gelegerd. De compagnie is berucht onder de Duitsers om de grote weerzin die er bestaat om met de Duitsers samen te werken. In augustus 1944 wordt de Compagnie disciplinair gestraft met overplaatsing naar Amsterdam. Een dertigtal agenten moet achterblijven en wordt aan de Grüne Polizei overgedragen die hen vastzet in kamp Amersfoort. Vandaaruit worden ze naar de Duitse concentratiekampen gestuurd. De Compagnieagenten die naar Amsterdam gaan, worden een maand later ook door de Grüne Polizei aangehouden en ontwapend vanwege grootschalige desertie en ontvreemding van wapens. Ze worden voor de keus gesteld over te gaan naar de Duitse politie of de Landstorm, of in het kader van de Arbeitseinsatz te worden gedeporteerd. De meeste agenten weigeren over te gaan naar Duitse dienst en worden naar de kampen gedeporteerd.

Het is niet bekend op welk moment Anne op transport wordt gesteld, maar ook hij wordt wegens weigering gehoor te geven aan Duitse bevelen afgevoerd en komt via Amersfoort in oktober 1944 vermoedelijk in Neuengamme of in een van de buitenkampen terecht. Onder erbarmelijke omstandigheden wordt hij daar aan het werk gezet in de baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van extreem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan stelselmatige mishandeling door de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangenen in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. Onderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale sterfte leiden.

Anne maakt de bevrijding nog mee en keert terug naar Nederland, maar de ontberingen hebben hem fataal verzwakt. Hij overlijdt op 3 augustus 1945 thuis in Buren op Ameland aan de gevolgen van zijn gevangenschap. Anne is 22 jaar geworden en wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats van Nes.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

EK zei op 6 november 2021

Ik vond een foto in een oud lijstje, die ik jaren geleden eens heb gekocht op een rommelmarkt. Foto en verhaal plaatste ik op Facebook. Vandaag reageerde een vrouw. De man op de foto is familie van haar. Hij heeft Anne Oud, dezelfde man over wie dit artikel gaat.

BHIC Hilde Jansma zei op 8 november 2021

Wat een bijzonder verhaal! Mooi dat je zo achter de identiteit van de man op de foto bent gekomen.

Als het om een andere foto gaat dan degene die we al van Anne hebben, zou jouw foto een mooie aanvulling voor deze pagina kunnen zijn. Als je het daarmee eens bent, zou je hem met ons willen delen via info@brabantsegesneuvelden.nl ?

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 9 november 2021

De tweede foto van Anne Oud is nu ook aan de site toegevoegd. Heel hartelijk dank!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.