Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Anthonius Aarts, Dongen 1890

Verzetsstrijders en gefusilleerden☨ Toulouse, 8 juni 1945
Roepnaam:Anthonius
Voornamen:Anthonius Josephus Christianus Henricus Petrus
Achternaam:Aarts
Geboren:1890-07-31
Geboorteplaats:Dongen
Woonplaats:Toulouse
Overleden:1945-06-08
Overlijdensplaats:Toulouse, Languedoc-Roussillon (Occitanie), Frankrijk
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Viceconsul in Frankrijk
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Onbekende doodsoorzaak

Biografie

Anthonius wordt op 31 juli 1890 geboren in Dongen. In Frankrijk is hij werkzaam als rechterhand van dhr. J. Testers, hoofd van het vluchtelingencentrum in Toulouse. Hier was op last van de Franse regering een tijdelijk toevluchtsoord ingesteld, waar Nederlanders in afwachting van verdere evacuatie of repatriëring werden opgevangen. In alles behalve naam krijgt de organisatie in Toulouse de status van Nederlands viceconsulaat, ressorterend onder het consulaat in Montauban. (De Duitse autoriteiten hadden het Vichy-regime opgelegd de diplomatieke betrekkingen met de bezette landen te verbreken. Om echter te voorkomen dat de Nederlandse belangenbehartiging helemaal verdween, werd met Vichy overeengekomen dat de voormalige consulaten verder gingen als Offices Néerlandais met semidiplomatieke status.)

Testers en andere Nederlandse vertegenwoordigers in Zuid-Frankrijk zijn actief in de hulpverlening aan Engelandvaarders. Wanneer Testers om die reden tijdens een vluchtpoging naar Spanje wordt gearresteerd, volgt Anthonius hem op als plaatsvervanger van het bureau in Toulouse. Van daaruit helpt hij Nederlandse Engelandvaarders op weg door persoonlijk met hen te corresponderen en voor vertaalde brieven te zorgen. In de zomer van 1944 voelt hij zich genoodzaakt onder te duiken, maar na de bevrijding van Zuid-Frankrijk in augustus van dat jaar keert hij terug in Toulouse en wordt in oktober aangesteld als viceconsul van het daar nieuw opgerichte consulaat. De belangrijkste taak vormt voor het consulaat nu de bevrijding, ondersteuning en repatriëring van uitgeweken Nederlanders.

Op 8 juni 1945 overlijdt Anthonius in Toulouse aan een hartaanval. Hij is 54 jaar geworden en wordt voor zijn actieve hulp aan Engelandvaarders postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Bronnen en verwijzingen:

  • Ministerie van Defensie
  • Nationaal Archief
  • Oorlogsgravenstichting
Vertel ons meer

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

A Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.
sluiten