Anthonius Aarts (bron: Nationaal Archief, archief Consulaat Vichy (2.05.101), inv nr 130)

Anthonius Aarts

1890 - 1945

Dit verhaal wordt binnenkort aangevuld en op verschillende punten gecorrigeerd.

Anthonius wordt op 31 juli 1890 geboren in Dongen en is Nederlands diplomaat in Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij daar werkzaam als rechterhand van Jos Testers uit Halsteren, hoofd van het vluchtelingencentrum in Toulouse. Op last van de Franse regering in Vichy is hier een tijdelijk toevluchtsoord geopend, waar Nederlanders in afwachting van verdere evacuatie of repatriëring worden opgevangen. In alles behalve naam krijgt de organisatie in Toulouse de status van Nederlands viceconsulaat, ressorterend onder het consulaat in Montauban. (De Duitse autoriteiten hadden het Vichy-regime eerder opgelegd alle diplomatieke betrekkingen met de bezette landen te verbreken. Om echter te voorkomen dat de Nederlandse belangenbehartiging helemaal verdween, werd met Vichy overeengekomen dat de voormalige consulaten verdergingen als Offices Néerlandais, met een semidiplomatieke status.)

Testers en andere Nederlandse vertegenwoordigers in Zuid-Frankrijk zijn actief in de hulpverlening aan Engelandvaarders. Wanneer Testers om die reden tijdens een vluchtpoging naar Spanje wordt gearresteerd, volgt Anthonius hem op als plaatsvervanger van het bureau in Toulouse. Vandaaruit helpt hij Nederlandse Engelandvaarders op weg door persoonlijk met hen te corresponderen en voor vertaalde brieven te zorgen. In de zomer van 1944 voelt hij zich genoodzaakt onder te duiken, maar na de bevrijding van Zuid-Frankrijk in augustus van dat jaar keert hij terug in Toulouse en wordt in oktober aangesteld als viceconsul van het daar nieuw opgerichte consulaat. Frankrijk is in de loop van 1944 grotendeels bevrijd, maar de situatie zou daar tot 1945 chaotisch blijven. Tegen die achtergrond voert het consulaat een belangrijke taak uit op het gebied van de verdere bevrijding, ondersteuning en repatriëring van uitgeweken Nederlanders.

Op 8 juni 1945 overlijdt Anthonius in Toulouse aan een hartaanval. Hij is 54 jaar geworden en wordt voor zijn actieve hulp aan Engelandvaarders postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marianne de Hoogh zei op 28 augustus 2020

Ik ben in het bezit van info van het NIOD waarin staat dat dat Anthonius Aarts helaas vermoord is. Ik kwam dit tegen bij mijn onderzoek naar Jos Testers. A. Aarts wist te veel waarschijnlijk.

hans sprangers zei op 13 augustus 2022

Anthonius Aarts was de oudste zoon van Jacobus Gerardus Aarts (leerlooier en uitvinder o.a. auto's en chemische octrooien op gebied van waterstof, asfalt etc.) Ik doe onderzoek naar deze familie. Daarnaast schrijf ik oorlogsverhalen over Dongen. Ik zou heel graag in contact komen met Marianne de Hoogh. vr. groet Hans

Marianne de Ho… zei op 13 augustus 2022

Hoi Hans,

Ik schrijf ook oorlogsverhalen, maar over Bergen op Zoom.
Wij zijn wij oud Dongenaren.
De redactie van deze website mag aan U mijn email geven.
Met vriendelijke groet, Marianne

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 augustus 2022

Marianne; dank je voor je berichtje via de mail. Er is inmiddels contact gelegd tussen Hans en Marianne.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.