A. van den Berk (bron: M. van den Berk)

Arnoldus van den Berk

1926 - 1945

Arnoldus wordt geboren op 15 februari 1926 in Eindhoven. Als de geallieerden in het najaar van 1944 beginnen aan hun opmars richting Nederland, sluit Arnoldus zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij wordt ingedeeld bij de Stoottroepen van Commando Brabant. Na de bevrijding van Noord-Brabant neemt hij deel aan de bevrijding van Zeeland, waar hij op 6 maart 1945 sneuvelt in Stavenisse. Arnoldus is 19 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Michel van den Berk zei op 5 augustus 2018

Arnold van den Berk was de jongste zoon uit een gezin van vier kinderen en zoon van de oudste broer van mijn vader. Een volle neef van mij dus. Zijn oudere broer Adriaan was door de Duitsers weggevoerd naar een werkkamp naar ik meen in Oostenrijk. Eindhoven is 18 september 1944 bevrijd waarna hij met de Canadezen is meegetrokken met als doelstelling zijn broer te bevrijden. Hij is gesneuveld door friendly fire doordat, zoals dat aan ons in de familie verteld is, er een geweer/stengun van een medemilitair tijdens een patrouille ongewild afging. Zijm broer is kort erna ernstig ziek (tbc) uit Oostenrijk terug gekomen. Zijn vader is kort erna,naar men zegt,van verdriet overleden. Zijn moeder is begin jaren zestig verongelukt.Zijn broer is in de late jaren zestig verongelukt samen met zijn vrouw en dochter
Zijn jongste zus is ook als gevolg van een ongeluk in huis overleden. Een gezin vol tragiek waar nieman meer van leeft. Er moet in onze famillie nog ergens een foto rondzwerven waar ik naar ga zoeken.

Michel van den Berk zei op 5 augustus 2018

Heb foto,s getracht te versturen via de site maar ging denk ik niet goed. Indien het niet of niet goed ontvangen is zend mij een mailadres dan doe ik het opnieuw rechtstreeks.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 7 augustus 2018

Dag Michel, hartelijk dank! Gelukkig zijn de bestanden bij ons in goede orde aangekomen. Door een technische storing wordt er in sommige browsers geen ontvangstbevestiging verzonden, zodat het lijkt alsof er niets gebeurd. Maar ondertussen worden de bestanden dus wel verstuurd. Ik ga ervoor zorgen dat zijn foto en bidprentje op de site zichtbaar worden.

Richard Binkhyusen zei op 21 juli 2022

Kan iemand bewijsbare documentatie geven dat Arnoldus tot de 9e Cie. behoorde ? Afhankelijk van waar hij sneuvelde is het mogelijk dat hij niet tot de 9e, maar 10e Cie. behoorde. Het peloton v/d 9e.Cie. (zo'n 30 man) dat afkomstig was van Anna-Jacobapolder, werd nml reeds in januari met een peloton van de 10e. Cie uitgewisseld.

Dit is tevens 1 dag na de Duitse raid op voormalig WN.401, met de Geallieerde aanduiding 'Simon 1' te Stavenisse. Daarbij raakte bijna de gehele aanwezige sectie gewond en werden er 2 door de Duitse Marine Commando's gevangen gemaakt. Het is dus mogelijk dat zijn eenheid deze sectie van WN.401 / 'Simon 1' moest vervangen.

Ik heb toevallig v/d week een overzicht v/d bunkercomplexen van Stavenisse aan BHIC toegestuurd.

Vriendelijke groet Richard Binkhuysen

Richard Binkhyusen zei op 25 juli 2022

In februari 1944 werd Tholen Eiland als anti-zee en -lucht maatregel door de Duitsers geïnundeerd. De gehele bevolking en veestapel werd geëvacueerd, met uitzondering van Tholen Stad, Oud-Vossemeer en essentials die verplicht moesten blijven. Deze essentials moesten vaak op gebieden blijven die niet onder water stonden (dorp gedeeltes op zeedijken) om hoofdzakelijk noodreparaties aan Duitse verdedigingswerken, dijken en bv. sluizen om de waterstand te reguleren uit te voeren.

De Orde Dienst-Tholen kwam op 30 oktober onder indirect Canadees bevel v/d verkenningseenheid v/d 4e Canadese Pantser Divisie te vallen (A-Troop XII.Manitoba Dragoons kwam te vallen). Hun hoofdmacht ging tussen Bergen op Zoom en Roosendaal richting Steenbergen. Het viel dus buiten het bereik van hun reguliere infanterie eenheden.

De Orde Dienst-Tholen bestond op dat moment uit qua gevecht sterkte uit ongeveer 60 man, waarvan : Tholen Stad : +/- 25 man, waarvan 1 zwaar gewond in long en been. Oud-Vossemeer : 2 a 3 man. Stavenisse : 11 man (essentials) De rest (+/- 10 man) was verdeeld als essentials over de nog niet geïnundeerde dorpen. Daar bovenop kwamen nog zo'n 30 man v/d OD-St. Philipsland (Schiereiland) Totaal zo'n 79 man.

Er moesten steeds gereorganiseerd zodat meer Geallieerde Troepen naar het oosten richting Nijmegen konden, maar ook om de aanvallen in de naastgelegen sector bij Kapelse-Veer te ondersteunen dat nog steeds in Duitse handen was.

Tijdens het Ardennen-Offensief werd er dringend verzocht om meer Nederlandse Vrijwilligers omdat er bewijzen werden gevonden van een Duitse aanval v/a het noorden. Omdat de Geallieerden een chronisch tekort aan troepen hadden vanwege de enorme hoge verliezen maar ook door de inzet dit offensief het hoofd te bieden in de Ardennen.

Na de oproep kwamen er zo'n 42 man vrijwilligers bij. Deze kwamen hoofdzakelijk van Tholen Eiland zelf. Dit waren grotendeels mannen die eerder geëvacueerd geweest waren. Hierdoor groeide het aantal uit tot 122 man. Tevens waren ze nog steeds aangeduid als zgn 'Guard Troops' omdat ze te velde getraind werden. Of zoals ze tegenwoordig wel 'training on the job' noemen.

De 10e Compagnie kwam pas de tweede week van januari 1945 nadat ze 2 maanden getraind waren in Limburg. Ze werden ingedeeld in de sector schiereiland St. Philipsland - Steenbergen. Omdat ze dus infanteristisch getraind waren werden ze aangeduid als 'Task Troops'.

De Thoolse OD ging dus op in de 9e Cie. en vormde hiermee de ruggegraat voor deze Compagnie. Het peloton v/d 9e.Cie (30 man) OD-St. Philipsland(Schiereiland) werd ongeveer net voor of op de 10e januari uitgewisseld met een Peloton v/d 10e.Cie. Dit was in feite logisch, omdat ze van het schiereiland zelf kwamen en het als hun broekzak kenden.

Het peloton v/d 10e.Cie werd echter direct bij de 247e Batterij v/h Anti-Tank Regiment,Royal Artillery bij Post Bill en Julian ingedeeld. Ongeveer tussen het veer dok tot voorbij Camping 't Oude Dorp.

Ik begrijp dat dit alles enigszins verwarrend is, maar zo was de situatie. Het is dus vrij waarschijnlijk dat hij niet tot de 9e maar tot 10e Cie. behoorde.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 26 juli 2022

Dank voor je zeer gedetailleerde informatie, Richard. Die gaat verder dan waar wij antwoord op hebben. Het lijkt zeker een mogelijkheid, maar als er uitsluitsel te vinden is zul je die waarschijnlijk bij het Nationaal Archief moeten zoeken. Meerdere archieven daar zouden bruikbare informatie kunnen bevatten.

Richard Binkhyusen zei op 26 juli 2022

Correct.
Verder onderzoek zal dat uit moeten maken
Helaas heb ik net momenteel te druk om dit uit te zoeken vanwege de voorbereidend werk voor de diverse You-Tube afleveringen.
Ik heb via het info adres diverse kaarten van oa 'Simon 1'( WN.401) gestuurd.
V/d Sectie van Corporaal Jaap Moerland raakten de volgende personen gewond:Platoon Commander : Jaap Moerland
Piet van Ast
Leen Deurloo blijvende gehoorschade
Jaap van Dijke
Jan de Graaf ( ‘Kok‘)
Jaap van de Klooster
Kees Oostdijk
Tinus van de Ree
Kees van de Werff ( afkomstig uit Scherpenisse ) Schotwond in gezicht en tong. Als een van 2 gevangen mee terug genomen naar Ouwerkerk, Overleden in Noordgouwe.

De andere gevangene was Kees Goudzwaard.
Hij kon een verhaal verzinnen dat hij gedwongen was om te helpen bij de bunker, zoals de Duitsers zelf ook deden omdat hij burger kleding droeg.
Dit klonk overtuigend genoeg om hem niet te executeren. Maar werd erna wel naar concentratiekamp Amersfoort gestuurd.
Vervolgens naar een concentratiekamp in Hamburg.
Het was dus in feite een uitstel ervan. Hij werd echter 2 maanden later bevrijd in Mei 1945 en overleefde daardoor de oorlog.

Richard Binkhyusen zei op 26 juli 2022

Excuses, vanwege het kopiëren is ook Corporaal Moerland erbij komen te staan. Hij raakte echter niet gewond.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 27 juli 2022

Beste Richard, we hebben de kaarten die je toestuurde via links in je eerdere reacties zichtbaar gemaakt. Bedankt voor het toesturen ervan. En hopelijk gaat verder onderzoek nog eens volstrekte zekerheid op dit punt opleveren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.