Arthur de Rooij (bron: M. de Rooy)

Arthur de Rooij

1922 - 1944

Arthur wordt geboren op 20 januari 1922 in Tilburg als jongste van de drie zoons van Frans de Rooij en Agatha de Laat. Hij woont in Tegelen, waar hij werkt als kleibewerker en kelner in een hotel. Tijdens de Duitse bezettingsjaren is hij een van de initiatiefnemers tot de oprichting en verspreiding van het illegale blad ’t Snoekje.

In de nacht van 19 op 20 december 1944 onderneemt Arthur met twaalf anderen een poging de Maas tussen Tegelen en Blerick over te steken naar bevrijd gebied. Als een van de mannen, Tonny Vorderman aan de overzijde van de rivier op een landmijn gaat staan, worden de Duitse militairen door de explosie gealarmeerd. Ze zetten lichtkogels in en openen het vuur op degenen die zich nog op het water bevinden. Zes van de verzetsplegers maken noodgedwongen rechtsomkeer, maar Arthur en Joachim Driessen bevinden zich met hun kano dan al midden op de Maas. Zij worden in het spervuur dodelijk getroffen, of zijn met hun boot omgeslagen en vervolgens verdronken. Arthur is 22 jaar geworden, Joachim 21 jaar.

Joachims lichaam spoelt eind januari 1945 aan in Lottum; Arthurs stoffelijk overschot wordt pas op 28 juni 1945 bij de baileybrug in Venlo geborgen. Hij wordt thuis in Tilburg begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

A. Bastiaansen… zei op 12 september 2019

Van harte bedankt voor het opnemen van Arthur in de erelijst van gesneuvelden .
Met vriendelijke groeten,
Mieke Bastiaansen de Rooij

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.