Bert Ummels

1894 - 1944

Bert wordt geboren op 15 juli 1894 in Amby bij Maastricht als zoon van Wilhelmus Ummels en Maria Nijssen. Hij trouwt met Paula Immand en dient als opperwachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee. Daarvoor woont hij in de jaren dertig met zijn vrouw voor enige tijd in Uden. Tegen de tijd dat de Duitsers Nederland zijn binnengevallen, woont Bert in Reuver tussen Venlo en Roermond en wordt dan gedemobiliseerd. Op enig moment tijdens de bezettingsjaren sluit hij zich daar aan bij de plaatselijke knokploeg en afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO).

Op 30 augustus 1944 gaat Bert polshoogte nemen bij het onderduikadres van verzetsman Marinus Pereira uit Den Haag, niet wetende dat hij kort daarvoor door leden van de Arbeitskontrolldienst (AKD) is gearresteerd. Bij zijn aanhouding was een vuurgevecht losgebarsten waarbij een tweede verzetsman, Bernardus Verstappen uit Beesel, werd doodgeschoten.

Bert wordt na aankomst op de noodlottige plaats onmiddellijk gearresteerd en samen met Pereira en het lichaam van Verstappen overgebracht naar de kazerne in Blerick. Later die avond wordt Bert samen met Verstappen naar de spoorlijn tussen Belfeld en Reuver gebracht en daar door de beruchte SD-agenten Nitsch en Conrad gefusilleerd. Bert is 50 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats in Reuver.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.