Hendrikus Ulijn

1905 - 1940

Hendrikus wordt geboren op 1 december 1905 in Oss. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als huzaar ingedeeld bij de depot cavalerie. Als de oorlogsdreiging in de loop van 1939 en 1940 ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Hendrikus met zijn onderdeel gelegerd in de tweede Alexanderkazerne in Den Haag, als onderdeel van de verdediging van Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de oprukkende legers uit om paratroepen naar strategische punten verderop in Holland te brengen en Nederlandse steunpunten onder vuur te nemen. Hiermee proberen de Duitsers Nederland tot een snelle capitulatie te dwingen.

De Alexanderkazerne wordt in de vroege ochtend van die eerste oorlogsdag, 10 mei, zwaar gebombardeerd. 79 Reservisten komen hierbij om het leven, onder wie Hendrikus. Hij is 34 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 3 januari 2018

Eenheid: 3-III-Depot Cav.
Hendrikus Wilhelmus (Harrie) Ulijn
Harrie werd op 01-12-1905 te Oss geboren. † ’s-Gravenhage 10-05-1940
Hij trouwde met Maria Adriana Hendriks, geboren op 02-06-1907 te Oss. Zij gingen
wonen aan de Schaykveldschestraat 36. In 1940 woonde hij met zijn gezin aan de
Macharenseweg.
Vervulde zijn dienstplicht als dpl. soldaat, Koninklijke Landmacht bij het
legeronderdeel “Cavalerie” in de Alexanderkazerne aan de van Alkemadelaan.
Zijn vrouw Maria is op 19-07-1971 te Oss overleden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.