L. van Lee (bron: Heemkundewerkgroep Vladerack)

Bert van Lee

1906 - 1945

Bert wordt geboren op 20 juli 1906 in Geffen als zesde in een gezin met twaalf kinderen. Al op jonge leeftijd gaat hij werken als fabrieksarbeider in Oss. Daar leert hij de Geffense Christina (Stientje) van Rooij kennen. Ze trouwen in 1928, nadat blijkt dat Stientje zwanger is.

Tijdens de crisis van de jaren dertig wordt Bert in het kader van de werkverschaffing voorwerker bij de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij in Noord-Limburg, waarvoor hij naar Panningen verhuist en gaat werken aan de ontginning van het Peelgebied.

Tijdens de Duitse bezetting zet Bert zich vanaf 1943 in voor de hulpverlening aan onderduikers in en rond Helden. Voor de verzetsgroep Landelijke Organisatie (LO) Helden helpt hij bovendien mee aan het vervalsen van persoonsbewijzen. Uiteindelijk krijgen de Duitsers lucht van het verzetswerk in Noord-Limburg, mede omdat de onderduikers onvoorzichtig zijn. Bert wordt op 17 mei 1944 gearresteerd en vastgezet in Roermond. Via kamp Amersfoort wordt hij naar Meppen-Versen in Noord-Duitsland gebracht, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Vanwege het naderen van het Britse leger in april 1945, worden de gevangenen van Meppen-Versen door de Duitsers naar Neuengamme gedeporteerd. In de laatste dagen van april 1945 volgt de evacuatie van Neuengamme zelf. Duizenden gevangenen worden ingescheept op de vrachtschepen S.S. Deutschland en S.S. Thielbek en het cruiseschip S.S. Cap Arcona. Zij die niet meer aan boord kunnen worden geladen, worden op het strand vermoord.

Op 3 mei 1945 varen de schepen voor de oprukkende geallieerden uit de Lübecker Bocht op, maar worden door Britse vliegtuigen onderschept en gebombardeerd, niet wetende dat de schepen vol gevangenen zitten. De meesten sterven in de vlammenzee aan boord van de Cap Arcona, de rest verdrinkt of wordt in het water doodgeschoten door geallieerde vliegtuigen die hen aanzien voor Duitsers. De meeste SS-bewakers weten de reddingsboten te bereiken en schieten vanuit de sloepen op de gevangenen die in het water vechten voor hun leven.

Alles bij elkaar komen er 5000 slachtoffers om bij het zinken van de Cap Arcona en nog eens 2000 aan boord van de Thielbek (de Deutschland zinkt zonder dodelijke slachtoffers). Het is daarmee een van de grootste scheepsrampen van de Tweede Wereldoorlog. Bert is een van de slachtoffers die aan boord of in het water is omgekomen. Hij is 38 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Wiel Steegs zei op 9 april 2020

Kleinzoon van Bert

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 april 2020

Wat mooi dat jij als kleinzoon van Bert hier reageert, Wiel. Hartelijk dank voor je reactie. Werd er in jouw familie weleens gesproken over je opa? Mocht je nog aanvullende informatie hebben over hem, dan horen we het natuurlijk graag. 

Wiel Steegs zei op 3 mei 2020

Mijn moeder vertelde "Ze hebben opa in de oorlog meegenomen en hij is nooit meer terug kunnen komen".
Dus zoek ik wel eens op internet en daar vind ik dan hier en daar zo'n beetje over hem wat ook al op deze site vermeld staat.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 mei 2020

Bedankt Wiel, ik kan me goed voorstellen dat je alle beetjes informatie over je opa verzamelt en opslaat. Hopelijk heeft onze website daar iets toe aan bij kunnen dragen.

Chantal Lee van zei op 29 januari 2023

Klein dochter Bert is mijn opa💖

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 31 januari 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Chantal. Mooi dat je je opa hier kunt gedenken. Mocht jij nog meer weten over je opa en zijn rol in de oorlog, dan horen we dat natuurlijk ook graag.

Fred Hulsman zei op 11 februari 2023

Een heel bijzonder verhaal de zoon Hubert heeft het mij verteld ,helaas heeft hij zijn vader nooit gekend.
Hopelijk draagt dit verhaal er aan bij dat wij deze mensen nooit zullen en mogen vergeten.

BHIC Hilde Jansma zei op 13 februari 2023

Mooi geschreven Fred. Zo belangrijk dat we mensen zoals Bert en hun daden en offers niet vergeten.

Chantal Lee zei op 15 februari 2023

Er is ook een boek over

De Ramp in de Lubecker Bocht

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 16 februari 2023

Hartelijk dank voor het delen van deze tip, Chantal!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.