C.J. Laureij, bidprentje (bron: B. Hansen)

Charles Laureij

1918 - 1942

Charles wordt geboren op 25 oktober 1918 in de gemeente Ginneken en Bavel in een vooraanstaande familie en woont in Breda. Hij is cadet vaandrig van het KNIL aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en besluit zich tijdens de Duitse bezetting in te zetten voor het verzet. Wegens zijn illegale activiteiten wijkt hij uit naar Frankrijk, vermoedelijk in een poging het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Onderweg wordt Charles echter ontdekt en gearresteerd. Wegens Feindbegünstigung (hulp aan de vijand) wordt Charles door de Duitsers ter dood veroordeeld. Op 10 april 1942 wordt hij gefusilleerd in Dijon. Charles is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Dijon.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

charles laurey zei op 9 januari 2018

ik heb een fotoboek en ben vernoemd naar Charles Laurey ik heb dezelfde naam en ben geboren in 1954.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Beste Charles, bedankt voor uw bericht! We zijn heel benieuwd naar foto's naar C.J. Laureij. Mocht u de foto's digitaal beschikbaar hebben, dan kunt u deze via de site opsturen. Anders kunnen een afspraak maken; dan maken wij er scans van.

Pim Monné zei op 7 juli 2018

Goede middag,

Ik zie dat jullie een bidprentje hebben. Aan de andere kant staat een foto. Wat willen jullie weten. Ik kreeg een kopie van het bidprentje voor het Mobilisatiemuseum. Charles was 2 e jaars cadet infanterie op de KMA hij woonde aan de Baronielaan in Breda.
Met vriendelijke groeten,

Pim Monné

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 juli 2018

Dag Pim, nog bedankt voor uw eerdere reactie. We hebben inmiddels inderdaad een origineel bidprentje in bezit, maar helaas is daarop geen foto geplaatst. Als u die nog beschikbaar heeft: heel graag!
Verder zijn we benieuwd naar hoe Charles in Frankrijk terecht is gekomen, wat hij voor het verzet heeft gedaan en hoe hij is omgekomen.
Niet alles zal (met evenveel zekerheid) te achterhalen zijn, maar alle beetjes helpen.

Ron Habiboe zei op 19 oktober 2018

Eerder mocht ik een artikel schrijven (Molukse tijdschrift Marinjo, 2017 no.3; juni-juli) over Engelandvaarder Victor Makatita, die evenals Charles Laurey cader KMA was (lichting 1938). Makatita vertrok met Charles Laurey en Henri de Beaufort in februari 1942 vanuit Den Haag via Frankrijk naar Zwitserland om uiteindelijk Engeland te bereiken. Zij werden opgepakt aan de Frans-Zwitserse grens en zijn gefusilleerd door de Duitse bezettingsautorteiten in Dijon (Fr.).

Voor het verkorte artikel, zie Javapost: https://javapost.nl/2017/04/27/ik-hoop-dat-je-begrijpt-dat-ik-dit-moest…

ps. Ook ik ben geïnteresseerd in foto's van Charles Laurey (met name uit zijn KMA-tijd)

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 22 oktober 2018

Dag Ron, bedankt voor de link naar het artikel over Victor Makatita. Een heel indrukwekkend verhaal! Niet alleen is hier Victor zelf hiermee uit de vergetelheid geraakt, maar het werpt ook licht op de omstandigheden waaronder Charles Laurey en Henri de Beaufort in Frankrijk terecht zijn gekomen.
Hopelijk duikt er nog een foto op. Zodra ik die ontvang, zal ik hem op deze site plaatsen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.