C.J. Laureij (bron: Oorlogsgravenstichting)

Charles Laureij

1918 - 1942

Charles wordt geboren op 25 oktober 1918 in de gemeente Ginneken en Bavel, als zoon van Cornelius Laureij en Maria Oomes en groeit op in Breda. Charles is een fervent hockeyspeler en maakt naam als een van de beste spelers van de Bredase Hockey Club Push. Na zijn schooltijd volgt hij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en ook daar is hij prominent lid van de Cadetten Hockey Club.

Tegen de tijd dat de Duitsers Nederland in mei 1940 zijn binnengevallen, is Charles cadet-vaandrig bij het KNIL. Samen met collega-cadet Victor Makatita en Henri de Beaufort onderneemt hij in februari 1942 een poging om uit bezet Nederland te ontsnappen, met het uiteindelijke doel in Nederlands-Indië tegen de Japanners te vechten.

Het plan is om via Zwitserland naar het Verenigd Koninkrijk af te reizen. Op 16 februari 1942, zes dagen na vertrek uit Den Haag, is het drietal in Besançon aangekomen, op relatief korte afstand van de Zwitserse grens. Zware sneeuwval in het Jura-massief belet hen dan de grens over te steken. Twee dagen later ondernemen ze een nieuwe poging, maar wanneer ze in Pontarlier zijn, ruim tien kilometer van de Zwitserse grens, worden ze gearresteerd door de Franse politie en uitgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

Aanvankelijk lijkt het erop dat Charles, Victor en Henri worden geïnterneerd in Duitsland. Op dat moment is echter het geheime Keitel-Erlass uitgevaardigd, waarin is vastgelegd dat iedere poging om naar Engeland uit te wijken wordt beschouwd als Feindbegünstiging (hulp aan de vijand), waar de doodstraf op staat. De hogere Duitse krijgsraad in Dijon veroordeelt het drietal op 7 april ter dood voor het vuurpeloton. Op 10 april 1942 wordt het vonnis voltrokken. Charles is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Grand Cimetière de Dijon (Les Péjoces).

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

charles laurey zei op 9 januari 2018

ik heb een fotoboek en ben vernoemd naar Charles Laurey ik heb dezelfde naam en ben geboren in 1954.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Beste Charles, bedankt voor uw bericht! We zijn heel benieuwd naar foto's naar C.J. Laureij. Mocht u de foto's digitaal beschikbaar hebben, dan kunt u deze via de site opsturen. Anders kunnen een afspraak maken; dan maken wij er scans van.

Pim Monné zei op 7 juli 2018

Goede middag,

Ik zie dat jullie een bidprentje hebben. Aan de andere kant staat een foto. Wat willen jullie weten. Ik kreeg een kopie van het bidprentje voor het Mobilisatiemuseum. Charles was 2 e jaars cadet infanterie op de KMA hij woonde aan de Baronielaan in Breda.
Met vriendelijke groeten,

Pim Monné

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 juli 2018

Dag Pim, nog bedankt voor uw eerdere reactie. We hebben inmiddels inderdaad een origineel bidprentje in bezit, maar helaas is daarop geen foto geplaatst. Als u die nog beschikbaar heeft: heel graag!
Verder zijn we benieuwd naar hoe Charles in Frankrijk terecht is gekomen, wat hij voor het verzet heeft gedaan en hoe hij is omgekomen.
Niet alles zal (met evenveel zekerheid) te achterhalen zijn, maar alle beetjes helpen.

Ron Habiboe zei op 19 oktober 2018

Eerder mocht ik een artikel schrijven (Molukse tijdschrift Marinjo, 2017 no.3; juni-juli) over Engelandvaarder Victor Makatita, die evenals Charles Laurey cader KMA was (lichting 1938). Makatita vertrok met Charles Laurey en Henri de Beaufort in februari 1942 vanuit Den Haag via Frankrijk naar Zwitserland om uiteindelijk Engeland te bereiken. Zij werden opgepakt aan de Frans-Zwitserse grens en zijn gefusilleerd door de Duitse bezettingsautorteiten in Dijon (Fr.).

Voor het verkorte artikel, zie Javapost: https://javapost.nl/2017/04/27/ik-hoop-dat-je-begrijpt-dat-ik-dit-moest…

ps. Ook ik ben geïnteresseerd in foto's van Charles Laurey (met name uit zijn KMA-tijd)

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 22 oktober 2018

Dag Ron, bedankt voor de link naar het artikel over Victor Makatita. Een heel indrukwekkend verhaal! Niet alleen is hier Victor zelf hiermee uit de vergetelheid geraakt, maar het werpt ook licht op de omstandigheden waaronder Charles Laurey en Henri de Beaufort in Frankrijk terecht zijn gekomen.
Hopelijk duikt er nog een foto op. Zodra ik die ontvang, zal ik hem op deze site plaatsen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.