Ludovicus Laurijssens

1890 - 1942

Ludovicus wordt geboren op 26 september 1890 in Bergen op Zoom en woont in het Noord-Hollandse Koedijk. Hij is magazijnmeester aan boord van de S.S. Poelau Bras. Eerder is dit een vrachtschip geweest van de Stoomvaart Maatschappij Nederland in Amsterdam dat op de Indische Oceaan en de Javazee vaart. Het wordt vlak voor de val van Java in maart 1942 ingezet om de staf van de Nederlandse marine in Nederlands-Indië te evacueren.

Op 7 maart 1942 bevindt de Poelau Bras zich ten noordwesten van Christmaseiland op de Indische Oceaan, als om 10.30u in de ochtend een Japans verkenningsvliegtuig overkomt. Een uur later verschijnt een squadron duikbommenwerpers, afkomstig van het vliegdekschip Hiryu. Een bom treft aan stuurboord een reddingsloep en slaat op de waterlijn een gat in de romp. De machinekamer loopt direct vol water, waarop de motor uitvalt en het schip stuurloos ronddrijft. Vanaf de Poelau Bras wordt teruggeschoten, maar het haalt niets uit. Een volgende bom slaat dwars door de schoorsteen in, waarna brand uitbreekt. Er volgt een chaotische evacuatie, waarbij veel bemanningsleden bij gebrek aan reddingssloepen overboord springen. De Japanners nemen ook de reddingssloepen onder vuur, maar als ze zien dat het schip ten onder gaat, keer ze terug naar de Hiryu. Tussen de 240 en 300 bemanningsleden en passagiers komen bij de aanval om het leven. Een van het is de 51-jarige Ludovicus.

116 Opvarenden blijven nog acht dagen ronddrijven op zee, onder een brandende zon, met karige rantsoenen en zware ontstekingen door het zeewater. Ze worden van een eiland (vermoedelijk Christmaseiland) door de Japanners opgepikt en als krijgsgevangenen afgevoerd naar Palembang. Vandaaruit worden ze naar de kampen gestuurd, waar de meesten van hen om het leven komen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.