Cor Heijmans (bron: collectie Archiefkring Hank)

Cor Heijmans

1924 - 1945

Cor wordt geboren op 19 juni 1924 in Werkendam en woont in Hank. Hij is werkzaam als landarbeider. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd en gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

In de laatste dagen van april 1945 wordt het kamp door de Duitsers geëvacueerd. Duizenden gevangenen worden ingescheept op drie schepen: de S.S. Cap Arcona, de S.S. Deutschland en de S.S. Thielbek. Zij die niet meer aan boord kunnen worden geladen, worden op het strand vermoord.

Op 3 mei 1945 varen de schepen voor de oprukkende geallieerden uit de Lübecker Bocht op, maar worden door Britse vliegtuigen onderschept en gebombardeerd, niet wetende dat de schepen vol gevangenen zitten. De meesten sterven in de vlammenzee aan boord van de Cap Arcona, de rest verdrinkt of wordt in het water doodgeschoten door geallieerde vliegtuigen die hen aanzien voor Duitsers. De meeste SS-bewakers weten de reddingsboten te bereiken en schieten vanuit de sloepen op de gevangenen die in het water vechten voor hun leven.

Er komen 5000 slachtoffers om bij het zinken van de Cap Arcona en nog eens 2000 aan boord van de Thielbek (de Deutschland zinkt zonder slachtoffers). Het is daarmee een van de grootste scheepsrampen van de Tweede Wereldoorlog. Cor is een van de slachtoffers die aan boord of in het water is omgekomen. Hij is 20 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

A. Franken zei op 17 september 2019

Cornelis Heijmans was een neef van Martinus van Dongen
Geboren 7 juli 1904 in Dongen en gesneuveld in Den Haag op 13 mei 1940

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 18 september 2019

Dank voor de aanvulling, A. Franken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.