Cor Kleinjan (bron: G.J. Valckx)

Cor Kleinjan

1921 - 1944

Cor wordt geboren op 9 februari 1921 in Rotterdam, als middelste van de drie zonen van Cor senior en Cornelia Knegt. Hij werkt als kantoorbediende en duikt in 1944 onder in Chaam, mogelijk om aan de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland te ontkomen, of vanwege mogelijke activiteiten voor de ondergrondse. Daar vindt hij onderdak op de boerderij van Piet Oomen en Naan Adams in de buurtschap Snijders-Chaam.

In de middag van 28 oktober 1944 wordt Cor door Duitse militairen doodgeschoten nabij een wegsplitsing in de buurt van landgoed Valkenberg. Eerder die dag had Cor al onenigheid gehad met Duitsers in het centrum van Chaam; later zou hij met een revolver het vuur hebben geopend op de terugtrekkende militairen, waarop de Duitsers hebben terugschoten. Cor is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

G.J. Valckx zei op 5 maart 2018

Cor Kleinjan
Cornelis was de zoon van Cornelis Klein Sr. (11-2-1889) en moeder Cornelia Knegt
(20-4-1892). Het gezin woonde op het Haringvliet (toegangsweg naar het Maasstation) in Rotterdam en telde 3 zonen, Jan 1918, Cornelis 1921 en Hendrik 1923. De reden van Cornelis zijn vertrek uit Rotterdam is niet geheel duidelijk. Mogelijk was hij actief bij de ondergrondse en was het hierdoor noodzakelijk geworden om onder te duiken.
Een ander scenario was dat hij wilde ontkomen aan gedwongen arbeidsinzet in Duitsland. Cornelis was werkzaam op kantoor en dook als 23-jarige onder op de boerderij van Piet Oomen (1883) en Adriana (Naan) Adams (1887). Deze was gelegen op het gehucht Snijders en had huisnummer B-109. Thans is dit Kloosterstraat 19.
Vast staat dat Kleinjan op de middag van 28 oktober 1944 door militairen van het Duitse leger werd doodgeschoten nabij een wegsplitsing vooraan in het landgoed Valkenburg (nabij onderduikadres in de Kloosterstraat). Hij zou, volgens een aannemelijke lezing, met een revolver op terugtrekkende Duitsers hebben geschoten. Eerder die dag had hij al onenigheid gehad met Duitsers in het centrum van Chaam. Hij werd op het kerkhof van de Ned. Herv. Gemeente in Chaam begraven en kreeg later een plaats op het Ereveld in Loenen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 maart 2018

Beste G.J. Valckx, hartelijk dank voor de informatie over Cor Kleinjan! We gaan het meenemen voor in de definitieve eregalerij van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.